Dostupni linkovi

Sjećanje na žrtve holokausta u Izraelu i širom svijeta


Dan sjećanja na žrtve holokasuta u Tel Avivu
Dan sjećanja na žrtve holokasuta u Tel Avivu

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je početak dvominute šutnje u znak sjećanja na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici u holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Na zvuk sirene Izraelci su stali pognutih glava na ulicama, prekinuli rad u fabrikama, nastavu u školama, vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, sjećajući se onih koji su stradali.

Dan sjećanja na holokaust je jedan od najtužnijih u izraelskom kalendaru.

U Knessetu su se čitala se imena onih koji su sistematski ubijeni.

Danas su položeni vjenci na spomenik ustanku u Varšavskom getu i u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jeruzelemu.

Tisuće mladih Židova pridružili su se preživjelima holokausta na maršu sjećanja na žrtve na jugu Poljske od logora smrti Auschwitz-Birkenau do poljskog grada Oswiecim.

Oko 10 tisuća njih nosili su izralske zastave na kojima je pisalo "Ne antisemitizmu".

Ove godine Marš živih posebnu poštu odaje mađarskim Židovima, na 75. godišnjicu početaka transporta Židova iz Mađarske, kojih je u Auschwitz u samo nekoliko mjeseci 1944. godine prevezeno 430 tisuća.

Dan sjećanja na holokaust obilježava usred naglog porasta antisemitskih incidenata, napada i retorike širom svijeta, a posebno u zapadnoj Evropi, navode izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG