Dostupni linkovi

Sarajevo: Ukinut pritvor Radivojeviću i Jašareviću


Desnica Radivojević, fotoarhiv
Desnica Radivojević, fotoarhiv

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Desnici Radivojeviću i Vahidu Jašareviću, koji su uhapšeni u sklopu akcije 'Farmer', potvrdila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, određene su im mjere zabrane.

" Isti sud, na prijedlog Tužilaštva, je osumnjičenima Ivici Mladini i Refiku Džafiću produžio pritvor za još dva mjeseca. Pritvor je produžen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze, potom zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je Mladini produžen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva“, kazala je Bavčić.

Podsjećamo, bivši ministar prostornog uređenja Federacije Federacije BiH Desnica Radivojević tereti se da je iz budžeta isplatio pet hiljada maraka (2500 eura) Aganu Valentiću za donirani traktor, a koji je u konačnici završio na njegovom imanju.

Bivši ministar tereti se da je prisvojio traktor, koji nije pronađen na njegovom imanju, već kod Radivojevićevog prvog komšije u Srebrenici.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti komisiju Vlade FBiH da nije dodjeljivala donacije, već da su zaključivani fiktivni ugovori.

Radivojević se tereti da je znao za postupanja sporne komisije i da je sarađivao sa njenim članovima, kao i da su sastanci održavani u njegovom kabinetu.

Istovremeno, za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića su ranije predložene mjere zabrane.

XS
SM
MD
LG