Dostupni linkovi

Bela kuća traži 4,5 milijardi dolara od Kongresa zbog migranata


Granica izmežu SAD i Meksika
Granica izmežu SAD i Meksika

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatražila je od Kongresa vanrednih 4,5 milijardi dolara pomoći u rešavanju problema porasta broja migranata na granici na jugu SAD, navodeći da je situacija nadmašila resurse vlasti.

Prema kopiji zahteva u koji je uvid imao dnevnik "Vašington post" vanredna sredstva obuhvataju 3,3 milijarde dolara za skloništa, hranu i druge potrepštine za migrante u centrima, 1,1 milijardu dolara za osoblje i 178 miliona dolara za informativnu tehnologiju i druge potrebe.

Rekordan broj, uglavnom porodica iz centralne Amerike, prešao je američku granicu sa Meksikom sa zahtevom za azil čime je probijen kapacitet za smeštaj migranata u skloništima u pograničnim gradovima poput El Pasa u Teksasu i Las Krućes u Novom Meksiku.

Demokratska partija okrivljuje Trampovu administraciju da otežava situaciju sa svojom strogom imigracionom politikom, dok Tramp optužuje demokrate da pospešuju priliv migrtanata, delimično zbog toga što mu nisu odobrena sredstva za gradnju pograničnog zida.

Tramp je uputio vojsku da pomogne službenicima iz granične patrole.

Početkom meseca on je najavio da će mobilisati dodatne vojne snage nakon što je na Republikanskoj konferenciji čuo da migranti i dalje ilegalno prelaze granicu, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG