Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikalni protest u Beogradu


Protest u Beogradu, 1. maj 2019.

Prvomajski sindikalni protest u Beogradu završen je polaganjem cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija i čitanjem prvomajskog proglasa.

U proglasu je, između ostalog, istaknuto da sindikalci traže da država poštuje radnika i navedeno je i da treba da se "slavi radništvo" i da se "sindikat pita".

Oko dve hiljade sindikalaca do spomenika je stiglo noseći transparent sa porukom "Veće plate za opstanak i ostanak".

Na početku skupa istaknuto je da je osnovna poruka današnje proslave 1. maja da se "poboljšaju uslovi rada da mladi ne bi odlazili u inostranstvo".

Sindikalci su u šetnji nosili i velike transparente "Danas gladni, sutra žedni", "Veće zarade, vratimo dostojanstvo radu", "Solidarnost je naša snaga", "Povećajmo zarade, zadržimo mlade".

Pre šetnje sindikalcima su se obratili njihovi lideri koji su zatražili novi Zakon o radu i naglasili da današnja minimalna zarada nije dovoljna za opstanak.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore "za tri osmice", odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

"Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak", napomenuo je Orbović.

Skup su organizovali Savet samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Protest u Beogradu, 1. maj 2019.
Protest u Beogradu, 1. maj 2019.

XS
SM
MD
LG