Dostupni linkovi

Trump tužio banke u pokušaju da blokira naloge za svjedočenje


Donald Trump

Predsjednik Donald Trump, njegovo troje najstarije djece - Donald Jr., Eric i Ivanka, te Trump Organization tužili su banke Deutsche Bank i Capital One kako bi ih blokirali u pokušaju da odgovore na naloge za svjedočenje koje su im uputili američke demokrate u kongresu, u potrazi za podacima o Trumpovim finansijama.

Tužba predstavlja novi potez u Trumpovoj borbi sa Zastupničkim domom kojeg predvode demokrati, u pokušaju da se spriječe istrage o republikanskom predsjedniku, njegovoj porodici, poslovima i administraciji, nakon izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima iz 2016. godine.

U tužbi koja je u ponedjeljak navečer podnesena na federalnom sudu na Manhattanu, Trump i njegova porodica optužili su lidere komiteta Zastupničkog doma da ove podatke traže bez legitimne ili zakonske svrhe. Banke su navedene kao optuženici.

„Nalozi za svjedočenje su izdani kako bi se predsjednik Donald J. Trump maltretirao, kako bi se preturalo po svakom aspektu njegovih ličnih finansija, njegovim poslovima, i privatnim informacijama o predsjedniku i njegovoj porodici“, stoji u tužbi.

Lideri demokrata su u tužbi također optuženi za to da se nadaju da će „naletiti na nešto što mogu javno objaviti i koristiti kao politički alat protiv predsjednika“.

Zastupnica Maxine Waters, koja predsjedava Komitetom za finansijske usluge, i zastupnik Adam Schiff, koji predsjedava Komitetom za obavještajna pitanja, u zajedničkoj izjavi su tužbu nazvali „beskorisnom“, izvijestili su mediji.

Deutsche Bank je dugo bila jedna od glavnih banaka Trumpovog biznisa sa nekretninama. U izjavi Deutsche Banka je saopćeno: „Ostajemo predani obezbjeđivanju prikladnih informacija svim odobrenim istragama i povinovat ćemo se sudskim nalozima vezanim za te istrage.“

Iz banke Capital One nije stigao komentar.

Dva komiteta Zastupničkog doma su 15. aprila uputili naloge za svjedočenje ka više finansijskih institucija u potrazi za informacijama o Trumpovim finansijama.

Trump, koji želi biti ponovo izabran sljedeće godine, izjavio je da namjerava da se suprotstavi naporima demokrata da ispituju njegove poslove, uključujući i moguće poslove sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG