Dostupni linkovi

Zvizdić: Podržaćemo dogovor Beograda i Prištine


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana, održanom u ponedjeljak u Berlinu, upozorio da bi crtanje novih granica na Balkanu otvorilo Pandorinu kutiju, te zatražio da Kosovo ukine carinu od 100 posto na proizvode iz BiH.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makronbili su suorganizatori skupa posvećenog Zapadnom Balkanu, u ponedjeljak u Berlinu, na kojem je učestvovala i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Kako je javila dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Berlina, nezvanično se saznaje da se vodila žestoka debata o jedinoj temi skupa, odnosima Kosova i Srbije.

Zvizdić je po povratku iz Berlina, u utorak na konferenciji za novinare u Sarajevu ponovio je da je na sastanku u Berlinu jasno kazao kako je BiH protiv iscrtavanja bilo kakvih novih granica na Zapadnom Balkanu.

"Protiv sam crtanja bilo kakvih novih granica na Balkanu, posebno duž etničkih linija i razmjene teritorija na etničkom principu o kojem smo, podsjećam, svi imali priliku čitati. Te ideje nisu nikada došle iz BiH jer je potpuno jasno da bi crtanje bilo kakvih novih granica vodilo opasnom presedanu. To nije nova tema, sličnim smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća i znamo šta se dogodilo. Crtanje granica na etničkom principu je ideja koja je trajno otklonjena, ali bi svakako otvorilo Pandorinu kutiju sa nesagledivim posljedicama", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, u Berlinu je održan ozbiljan i važan sastanak koji je trajao skoro pet sati i na kojem su bili predstavnici zemalja regiona, uključujući i predstavnike EU. Dodao je kako je prije polaska u Berlin kazao da je u Berlin otišao kako bi prenio istinu i činjenice o stanju u BiH.

"Sastanak je važan za regiju Zapadnog Balkana pogotovo sada kada se susrećemo sa ozbiljnim izazovima, dva suprostavljena procesa: jedan je proces evropskih integracija koji je najznačajniji instrument našeg djelovanja, ali da isto tako s druge strane u posljednjem periodu svjedočimo negativnim trendovima koji ugrožavaju procese pomirenja i stabilnosti tako da ne možemo reći da je situacija u tom smislu bolja nego prije pet ili šest mjeseci", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o fokusu konferencije, a to je dijalog Beograd - Priština Zvizdić je ponovio kaže ono što je rekao u Berlinu, a to je zvaničan stav BiH o ovom pitanju.

"Rekao sam da BiH nije priznala Kosovo i da ne postoji konsenzus oko priznanja Kosova u Predsjedništvu BiH, da se BiH za razliku od susjeda ne želi miješati u unutrašnja pitanja, da ćemo podržati dogovor Beograda i Prištine koji će biti rezultat poštivanja međunarodnih pravnih normi, ali koji neće i ne smije imati posljedice na događaje u regiji, posebno na BiH", kazao je Zvizdić.

Makron u Berlinu: Nemamo nameru da nametnemo rešenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Zvizdić je dodao kako se BiH nalazi u najspecifičnijoj situaciji od svih zemalja Zapadnog Balkana kada se govori o dijalog Prištine i Beograda, jer kako je rekao samo se u BIH pojavljuju političari koji pokušavaju da povežu status Kosova i Republike Srpske.

"Naravno, osudio sam antiustavno djelovanje i ponašanje onih koji javno crtaju neke nove granice preko teritorija suverenih i cjeloviti zemalja kao što su BiH i Crna Gora i te teritorije priključuju mapi Srbije", dodao je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH kazao je da je na sastanku u Berlinu pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se konačno ratificiraju, odnosno potpišu, sporazumi ugovora o granicama između ovih država i BiH.

"Naravno, zatražio sam da Kosovo ukine takse. Prezentirao sam gubitke koji imamo zbog taksi, koji nisu u skladu sa sporazumom CEFTA-e", zaključio je on.

XS
SM
MD
LG