Dostupni linkovi

Mediji: U toku pokušaj puča u Venecueli


Juan Guaido, u vojnoj bazi "La Carlota", u Karakasu, 30. aprila 2019.
Juan Guaido, u vojnoj bazi "La Carlota", u Karakasu, 30. aprila 2019.

CNN i BBC izvještavaju da je u toku pokušaj puča u Venecueli.

Izvještači Reutersa iz Venecuele javljaju da se čuje pucnjava u vojnoj bazi u blizini Karakasa u kojoj se nalazi opozicioni lider Juan Guaido, koji tvrdi da je vojska prešla na njegovu stranu.

Reuters navodi da nije jasno ko ih je ispalio i zbog čega.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu sugurnost John Bolton pozvao je venecuelnsku armiju da podrži Guaida, a američki državni sekretar Mike Pompeo je poručio da SAD u potpunosti podržavaju Guaidovu "operaciju oslobođenja".

Iz Meksika je saopšteno da se konultuju sa 16 drugih zemlja o situaciji u Venecueli i da se plaše mogućeg nasilja i krvorprilića u zemlji, a predsjednik Manuel Lopez Obrador je izjavio da Venecuelanci ne treba da se odluče na nasilje nakon što je Guaido uputio poziv građanima da mu se pridruže na ulicama.

Brazil je saopštio njegova zemlja podržava demokratsku tranziciju u Venecueli i da očekuju da vojska bude dio toga.

Mediji navode i da je vlast uvela restrikciju interneta.

Lider opozicije u Venecueli, i u januaru samoproglašeni prijelazni predsjednik, Juan Guaido, izjavio je u utorak da je počela "finalna faza" njegovog plana za svrgavanje osporavanog predsjednika Venecuele, Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao Venecuelance i vojsku da mu se pridruže na kraju Madurove "uzurpacije".

Reutersov novinar je kasnije vidio Guaida u blizini vojne vazdušne baze La Carlota u blizini Karakasa, okruženog grupom muškaraca u uniformi.

Reuters je u međuvremenu javio da je suzavac ispaljen na Guaida dok je bio u vojnoj bazi.

Venecuelanski ministar informacija Jorge Rodrigez je tweetovao da se vlada suočava sa malom grupom "vojnih izdajnika" koji pokušavaju da izvedu puč.

Guaido je, u videu koji je postirao na Twitteru, govorio okružen vojnicima u uniformi i opozicionim liderom Leopoldom Lopezom, koji je u kućnom pritvoru.

"Snage nacionalne armije su preduzele ispravnu odluku, i one računaju na podršku venecuelanskog naroda" rekao je Guaido.

Kasnije je Reutersov novinar vidio kako snage bezbjednosti ispalju suzavac na Guaida i još oko 70, većinom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformamam izvan La Carlota baze. Stotine civila su im se pridružili takođe.

U međuvremenu je ministar odbrane Venecuele, Vladimir Padrino, rekao da oružane snage ostaju "čvrsto u odbrani legitimne" vlade Nicolasa Madura, nakon što je Guaido rekao da ima vojnu podršku.

Padrino je u seriji postova na tweeteru rekao da su sve vojne jedinice širom zemlje izvijestile da je situacija normalna u njihovim vojnim bazama.

"Mi odbacujemo ovaj pokret za puč, čiji ima namjeru da ispuni zemlju nasiljem" naveo je Padrino.

Na ove događaje prva se oglasila španska vlada koja je apelovala na Venecuelu da izbjegnu krvoproliće.

"Suočeni sa ovim događajima moramo ponoviti ono što smo uvijek govorili o situaciji u ovoj zemlji. Mi želimo svim srcem da se izbjegne krvoroproliće," rekla je portparolka Isabel Celaa. Dodala je da premijer Pedro Sanchez pažljivo prati situaciju.

Takođe je navela da ne podržavaju vojni puč u Venecueli.Španija smatra da su Veneceueli potrebni izbori, saopšteno je u Madridu.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je američki predsjednik obaviješten o situaciji u Venecueli i da prati aktuelnu situaciju. SAD su bile prva zemlja koja je priznala Guaida za prijelaznog predsjednika, gotovo istovremeno kada je opozicioni lider položio zakletvu 23. januara.

Guaido, koji predsjedava Nacionalnim kongresom, u januaru se pozvao na Ustav i samoproglasio za prijelaznog predsjednika, uz obrazloženje da je Madurov reizbor 2018. bio nelegitiman.

Kako navodi Reuters, on je posljednjih sedmica putovao sve više van Karakasa u pokušajima da izvrši pritisak na Madura da se povuče.

Za srijedu 1. maj su planirani protesti, uključujući i, kako Guaido tvrdi, "najveći marš u Venecuelnkoj istoriji". To će, prema njegovim riječima, biti "definitivna faza" njegovih napora da preuzme dužnost predsjednika u cilju raspisivanja novih izbora.

Oko 50 država, uključujući i Sjedinjene Dražave su priznale Guaida kao prijelaznog predsjednika Venecuele.

Maduro naziva Guaida američkom marionetom, koji želi da ga sruši sa vlasti pučem.

Vlada je uhasila njegovog glavnog savjetnika, skinula Guaidu skupštinski imunitet i otvorila više istraga. Guaidu je takođe zabranjeno da napušta zemlju, ali je on tu zabaranu otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošle sedmice, Guaido je objavio da je njegov saveznik iz Kongresa, opozicioni poslanik Gilber Caro bio uhapšen i da je još 11 članova njegovog tima bilo pozvano da se pojave u obavještajnoj agenciji Sebin.

XS
SM
MD
LG