Dostupni linkovi

Dačić: Berlin je priprema za 'totalni' pritisak na Beograd


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, 29. aprila 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, 29. aprila 2019.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagujući na berlinski Samit lidera Zapadnog Balkana rekao je da taj format nije adekvatan za razgovor o odnosima Beograda i Prištine.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je taj format "priprema" da se izvrši "totalni pritisak" organizatora sastanka na Srbiju, te dodao da lideri Zapadnog Balkana nemaju šta da govore o odnosima Beograda i Prištine.

On je kazao da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron zakazali berlinski Samit s dobrim namerama da se "izvrši dodatan pritisak na Prištinu da se odblokira dijalog" i dodao da je siguran da Priština "ima nečiju podršku da bude tako tvrdoglava".

Merkel i Makron bili su suorganizatori skupa posvećenog Zapadnom Balkanu koji je u ponedeljak održan u Berlinu, a na kojem je učestvovala i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Nakon neformalne večere lidera u ponedeljak uveče kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je kako je susret lidera bio "težak", naročito suočavanje delegacija Kosova i Srbije, te najavio da će naredni sastanak u ovoj formi biti održan 1. jula u Parizu.

"Neće biti razmene teritorija. Radiću na pripajanju Preševske doline Kosovu. Podela Kosova je mrtva ideja kao što je mrtva ideja o zajednici sa izvršnim nadležnostima", izjavio je Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se razgovori nastavljaju dalje uz pomoć Nemačke i Francuske.

"Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno (predsedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić", rekao je Vučić.

Makron u Berlinu: Nemamo nameru da nametnemo rešenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Kako je javila dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Berlina, nezvanično se saznaje da se vodila žestoka debata o jedinoj temi skupa, odnosima Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG