Dostupni linkovi

Berlin: Nacrtom deklaracije traži se da Kosovo i Srbija ubrzaju pregovore


Sastanak u Berlinu

Šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, te visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastali su se u Berlinu. Objavljen je i nacrt zajedničke deklaracije, koja je po završetku sastanka usvojena.

Conclusions by the co-chairs after Leaders' meeting on the Western Balkans
Conclusions by the co-chairs after Leaders' meeting on the Western Balkans

"Podsjećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspješan dogovor između Grčke i Sjeverne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primjer uspješnog rješavanja konflikata", navodi se u nacrtu.

Podcrtali su važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu Srbije i Kosova. Saglasni su da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

"Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo uključe, konstruktivno, u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredništvo EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma", dodaje se.

Učesnici su podvukli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, kojeg bi trebali pratiti napori u jačanju povjerenja. Pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Svi učesnici su potvrdili njihovo opredjeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa. Povezanost, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja na sigurnosnim problemima, mobilnost mladih i pomirenje osnovni su stubovi procesa, navodi se. Ponovili su svoju podršku Regionalnom uredu za saradnju mladih. Raduju se idućem samitu u Poljskoj.

Učesnici su se složili i da će unaprijediti saradnju kako bi spriječili radikalizacju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje uloge civilnog društva i nezavisnih medija. Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanju otpornosti društava prortiv izazova današnjeg vremena, unutra i izvana. Ponovo su potvrdili svoju posvećenosti stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu.

XS
SM
MD
LG