Dostupni linkovi

Tači: Nema razmene teritorija sa Srbijom


Pravo Albanaca iz Preševske doline je da se prisajedine Kosovu: Hašim Tači
Pravo Albanaca iz Preševske doline je da se prisajedine Kosovu: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u nedelju da na Samitu u Berlinu koji će biti održan 29. aprila, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona Kosovo neće dozvoliti razmenu teritorija, ali da je istovremeno pravo Albanaca iz Preševske doline da se prisajedine Kosovu.

Kako javlja agencija Beta, na konferenciji za novinare na aerodromu "Adem Jašari" u Prištini, Tači je rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i da bi, ukoliko na samitu Merkel i Makron ne daju jasan stav za liberalizaciju viza, to bila velika nepravda za Kosovo.

Kada je u pitanju dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Tači je rekao da očekuje da Makron i Merkel od Srbije zatraže priznanje Kosova, a dodao je da je Kosovo spremno da nastavi razgovore i da će od domaćina skupa tražiti da osude srpski genocid na Kosovu.

"Sa druge strane nastavićemo da ponavljamo naše opredeljenje za reforme u svim aspektima. Pokazaćemo naše opredeljenje da želimo brže da idemo ka evropskoj budućnosti učlanjenja u NATO", kazao je Tači.

Tači je ocenio da postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma "otvara perspektivu dobrosusedskih odnosa i međusobnog priznanja", ali je dodao da je protiv dijaloga uz uslovljavanje Srbije.

U Berlinu neće biti pregovora, rekao je Tači i ponovio ideju da Preševska dolina treba da se prisajedini Kosovu, ne dozvoljavajući nikakvu razmenu teritorija ili druge opcije.

Podsetimo, Tači je, uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prethodnih meseci kao mogućnost rešenja kosovskog pitanja pominjao promenu granica. Tome se oštro protivio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Pored Tačija na samitu u Berlinu u ponedeljak 29. aprila učestvuje i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG