Dostupni linkovi

U Jerusalimu zapaljen Blagodatni oganj


Zapaljen Blagodatni oganj u u Hramu Hristovog groba, fotoarhiv

U Hramu Hristovog groba u Jerusalimu zapaljen se Blagodatni oganj, koji je patrijarh jerusalimski Teofil Treći predao okupljenim hodočasnicima.

Prisutni u Hramu Hristovog groba dočekali su vatru uz povike "Hristos vaskrse!". Vjernici su zapalili svežanj od 33 svijeće, po broju godina koje je Hrist proveo na zemlji.

Više hiljada pravoslavnih hrišćana okupilo se u Hramu Hristovog groba u istočnom dijelu Jerusalima kako bi zapalili baklje i svijeće sa čudesnog plamena za koji se vjeruje da se svake godine pali u ovoj svetinji na Veliku subotu.

Blagodatni oganj, koji simbolizuje svjetlo uskrsnuća Hristovog, biće prebačen u druge pravoslavne zemlje i zajednice širom svijeta uz pomoć velikog broja hodočasnika.

Prema vjerovanju, Blagodatni oganj simboliše nerukotvorenu svjetlost uskrsnuća Hristovog o kojem je govorio apostol Petar.

Na taj dan, bogosluženje i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva.

Bogosluženju, takođe, prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkve, kao predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Bogosluženje na Veliku subote u Hramu Hristovog groba liturgijski podsjeća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

Pročitajte i ovo:

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG