Dostupni linkovi

Vučić: Idem sa učvršćenom pozicijom u Berlin


Susrete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Pekingu
Susrete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Pekingu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da posle susreta sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na zapadnoblakanski samit u Berlin, 29. aprila ide sa "učvršćenom pozicijom".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đingping
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đingping

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom "još pet minuta u četiri oka", i da je to bio "jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom", jer u Berlin ide sa učvršćenom pozicijom.

"U Berlinu će biti svi koji su priznali nezavisnost Kosova, i Nemci i Francuzi i svi iz regiona, od Slovenije, Hrvatske, svi koji su priznali Kosovo. Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju, a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle razgovora sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili ne samo prijateljstvo, nego i svoju poziciju - racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova", rekao je Vučić.

On je naveo da je Putina "detaljno obavestio o onome što se dešava na i oko Kosova", i da je od Putina dobio uveravanja "da će pomagati i podržavati Srbiju".

"I da Rusija neće dovozliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju. Upoznao sam ga sa svim što se dešava. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore", rekao je Vučić.

Vučić je navodeo i da su Putin i on zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije.


XS
SM
MD
LG