Dostupni linkovi

Zamjenik direktora CIA-e razgovarao sa čelnicima službi u BiH


Zamjenik direktora CIA-a Vaughn Bishop u posjeti BiH
Zamjenik direktora CIA-a Vaughn Bishop u posjeti BiH

Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop održao je dvosatni sastanak s čelnim ljudima iz sigurnosnog sektora u BIH na svim nivoima.

Prije zajedničkog sastanka Bishop je u odvojenim susretima razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno - sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, te Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH.

Na sastanku se, kako je novinarima prenio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, govorio o aktuelnim problemima u BiH i međusobnoj saradnji po pitanjima koja su od sigurnosnog rizika.

„Razgovarali smo o zajedničkoj saradnji i razmjeni informacije i svemu drugom što je bitno kada su u pitanjuu najveći izazovi u BiH po pitanju migrantske krize, borbi protiv terorizma, kao i organizovanog kriminaliteta. Mislim da smo se veoma dobro razumjeli i usaglasili, tako da nastavljamo dalju saradnju u cilju zaštite građana u BiH i njihove imovine.“

Lukač je potvrdio i da su jedna od tema bili i povratnici sa stranih ratišta. Kako kaže, ka njima mora biti usmjerena posebna pažnja kako bi se spriječili eventualnioni moraju biti Posebna pažnja mora biti na tim ljudima da bi se spriječili eventualno teroristički napadi,kazao je Lukač:

„Od tih ljudi se upravo to može i očekivati takve stvari i oni moraju biti u potpunosti pod kontrolom svih sigurnosnih službi u BiH.“

O rezervnim sastavvima policije kako je rečeno nije se razgovaralo, a Lukač je ponovio svoj stav da su te aktivnosti usmjerene u pracvcu povećanja sigurnosti građana.

Iako su mediji navodili da je Bishop između ostalog došao kako bi razgovarao o eventualnom sprječavanju širenja ruskog uticaja u BiH, Lukač je te navode demantirao, te kazao kako se o tome nij razgovaralo.

Inače ovo je u posljednje tri godine druga posjeta visokih zvaničnika CIA-e BiH.

XS
SM
MD
LG