Dostupni linkovi

S. Irska: Sumnja da je tinejdžer ubio novinarku


Ubijena novinarka Lira Meki
Ubijena novinarka Lira Meki

Detektivi koji istražuju ubistvo novinarke Lire Meki u Severnoj Irskoj prošle sedmice sumnjaju da je osoba koja ju je ubila mladić u kasnim tinejdžerskim godinama i ponovo su pozvali lokalnu zajednicu da pomogne u otkrivanju njegovog identiteta, prenosi Rojters.

Ubistvo Mekijeve u akciji jedne irske militantne nacionalističke grupe tokom nemira u Londonderiju izazvalo je bes javnosti u pokrajini u kojoj je višedecenijsko versko nasilje okončano mirovnim sporazumom 1998. godine. U nasilju je do tada poginulo oko 3.600 ljudi.

"Nova IRA", jedna od malobrojnih grupa koje se protive mirovnom sporazumu, saopštila je da je jedan njen član ubio Mekijevu (29) u oblasti Kregan.

Policija je u petak objavila snimak koji prikazuje mesto događaja neposredno pre i posle pucnjave, na kojem se vide tri muškarca koja su učestvovala u nemirima. Za jednog od njih je rečeno da je ubica u kasnim tinejdžerskim godinama.

"Verujem da je zajednica odgovorna za informaciju koja može da nam pomogne da privedemo licu pravde odgovorne za njeno ubistvo. Potrebno je da nam javnost kaže ko je to", rekao je novinarima glavni detektiv Džejson Marfi.

On je dodao da su u nemirima te noći učestvovali tinejdžeri ili lica u ranim dvadesetim godinama i da je oko 100 osoba na ulicama posmatralo događaje.

XS
SM
MD
LG