Dostupni linkovi

Vučić i Putin: Podrška celovitosti Srbije


Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Peking
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Peking

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Detalji susreta još nisu zvanično objavljeni, a na Instagram nalogu Vučićeve kampanje "Budućnost Srbije" objavljena je fotografija rukovanja dvojice predsednika uz poruku "srdačan i otvoren razgovor, uz zahvalnost za podršku Srbiji".

Predsednici Srbije i Rusije razmotrili su u Pekingu bilateralna i regionalna pitanja, preneo je Kremlj.

U susretu, u okviru foruma "Jedan pojas jedan put", srpski predsednik se zahvalio ruskom predsedniku "na podršci koju Moskva pruža Beogradu, uključujući i u očuvanju njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije".

"Drago mi je zbog mogućnosti da se sretnem sa vama na marginama današnjeg događaja, da razgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu", kazao je Putin na početku susreta.

Putin je podsetio na svoju januarsku posetu Beogradu, ocenjujući da je doprinela aktiviziranju bilateralnih odnosa.

"Razvijamo odnose u tako osetljivoj sferi kao što je vojno-tehnička saradnja, vojna saradnja", rekao je Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da posle susreta sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na zapadnoblakanski samit u Berlin, 29. aprila ide sa "učvršćenom pozicijom".

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom "još pet minuta u četiri oka", i da je to bio "jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom", jer u Berlin ide sa učvršćenom pozicijom.

"U Berlinu će biti svi koji su priznali nezavisnost Kosova, i Nemci i Francuzi i svi iz regiona, od Slovenije, Hrvatske, svi koji su priznali Kosovo. Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju, a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle razgovora sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili ne samo prijateljstvo, nego i svoju poziciju - racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova", rekao je Vučić.

On je naveo da je Putina "detaljno obavestio o onome što se dešava na i oko Kosova", i da je od Putina dobio uveravanja "da će pomagati i podržavati Srbiju".

"I da Rusija neće dozvoliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju. Upoznao sam ga sa svim što se dešava. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore", rekao je Vučić.

Vučić je navodeo i da su Putin i on zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije.

Sastanku srpskog i ruskog predsednika prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, članovi delegacije koja boravi na forumu "Pojas i put u Pekingu.

Vučić se prethodno u Pekingu sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

XS
SM
MD
LG