Dostupni linkovi

Češki specijalci intervencijom omogućili skup desničara


Vaclavski trg u Pragu
Vaclavski trg u Pragu

Specijalici češke policije za rasturanje demonstracija morali su da intervenišu danas na Vaclavskom trgu u Pragu da omoguće održavanje mitinga evropskih nacionalističkih partija protiv Evropske unije jer je skandiranjem "fašisti" i "nosite se" uz zviždanje pištaljkama i nesnosnu buku čegrtaljki taj skup pokušala da omete grupa od oko 100 demonstranata, javlja agencija Beta.

Lideri evropskih nacionalističkih partija, na čelu sa Marin le Pen i Gertom Vildersom, okupili su se danas u Pragu na poziv lidera ovdašnjih radikalnih nacionalista iz stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure da se dogovore kako da oslabe EU, ili još bolje, ako može, okončaju projekt evropske integracije a nakon sastanka organizovali su miting u centru Praga.

Praćena skandiranjem "Gestapo", policija je uspela da izgura demonstrante na donji deo trga, gde buka više nije ometala govornike.

Burnim aplauzom dočekan je na bini lider holandskih nacionalista Gert Vilders kada je izjavio da bez jakih nacionalnih država nema demokratije i poručio da islam i sloboda nisu kompatibilni.

Lider češke stranke SDP Tomio Okamura ovim mitingom u Pragu započeo je kampanju pred izbore za Evropski parlament, u kojima se prema dosadašnjim anketama raspoloženja birača ta antiislamska i antiizbeglička stranka kreće jedva oko cenzusa od pet odsto.

"Masivno doseljavanje iz Afrike nije slučajno. Nećemo popustiti i pobedićemo. Briselska diktatura će se promeniti u saradnju ravnopravnih država", kazao je na mitingu Okamura.

Prema najnovijoj anketi agencije Medijan za češki javni radio servis nakon 15 godina od ulaska u Evropsku uniju samo 30 odsto Čeha smatra da se nije isplatilo ulaziti u Uniju, dok većina, 60 odsto smatra da je korak bio ispravan i zadovoljni su članstvom.

XS
SM
MD
LG