Dostupni linkovi

Britanija odbacila iranski prijedlog o razmjeni zatvorenica


Ilustrativna fotografija

Britanija je odbacila prijedlog za zamjenu zatvorenika od strane iranskog ministra vanjskih poslova, nazivajući ga "pokvarenim" diplomatskim manevrom.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kazao je 25. aprila kako" Iran u zatvore šalje nevine ljude i koristi ih predmet ucjene".

Prethodnog dana iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif predložio je razmjenu između Nazanine Zagharija-Radcliff , britansko-iranske državljanke koja je u zatvoru u Teheranu nakon što je osuđen za pobunu, i Negare Ghodskani, iranske državljanke koja se nalazi u Australiji.

Suprug Zagarija-Radcliffe , Richard Ratcliffe, izjavio je kako je ideja "gotovo nemoguća", i nikako "put naprijed".

Zaghari-Radcliffe, koja radi za fondaciju Thompson Reuters, posjećivala je rođake u Iranu kada je uhićena 2016. godine. Optužena je za protu vladine aktivnosti i osuđena na pet godina zatvora.

Ghodskani je uhićena 2017. nakon što su je Sjedinjene Države optužile da pokušava doći do američke komunikacijske tehnologije predstavljajući se kao zaposlenica malezijske tvrtke.

Sjedinjene Države vjeruju da je namjeravala tu tehnologiju prebaciti jednoj iranskoj tvrtki.

Hunt je rekao da postoji "velika razlika" između ta dva slučaja.

"Žena u zatvoru u Australiji suočena je s propisanim postupkom, pravnom procedurom, a ona je navodno počinila vrlo ozbiljan zločin", kazao je on .

"Nazanin Zaghari-Radcliffe je nevina - nije učinila ništa loše".

XS
SM
MD
LG