Dostupni linkovi

Putin: Kritike oko državljanstva Ukrajincima su 'čudne'


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je međunarodne kritike o svojoj odluci da olakša proces dodjele ruskog državljanstva Ukrajincima na području istočne Ukrajine koji drže separatisti koje podupire Rusija.

Putin je novinarima u Vladivostoku 25. aprila izjavio kako su prigovori Kijevu na njegov dekret "čudni".

On je branio taj potez, najavljen 24. travnja, tvrdeći da je njegova uredba slična politici u zemljama članicama Europske unije kao što su Rumunjska i Mađarska, koje dodjeljuju državljanstvo "vlastitim etničkim srodnicima koji žive izvan svojih granica".

Putinov dekret izazvao je brz i ljut odgovor Kijeva, Sjedinjenih Država, Britanije i Europske unije.


Ukrajinski ministar vanjskih poslova nazvao ga je "agresijom i uplitanjem" u poslove Kijeva, a jedan zapadni diplomat izjavio je za RFE / RL da je to "vrlo provokativan korak" koji bi potkopao situaciju u ratom opustošenoj regiji poznatoj kao Donbas.

Predsjednik Petro Porošenko je kazao kako ovom uredbom "Rusija torpedira mirovni proces u Donbasu".

Američki State Department također je kritizirao potez Rusije, rekavši da Moskva "kroz ovu vrlo provokativnu akciju pojačava napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Kritičari ukazuju na druge zamrznute sukobe u bivšim sovjetskim republikama, gdje je Rusija odobrila državljanstvo stanovnicima teritorije koju drže separatisti.

Kremlj je 2002. godine počeo dodjeljivati rusko državljanstvo stanovnicima gruzijskih otcepljenih regija Abhazije i Južne Osetije - politike koja je pomogla povećati broj nositelja ruskih pasoša s otprilike 20 posto na više od 85 posto stanovništva.

Ruski mediji tvrde da je Rusija također izdala svoje pasoše za gotovo polovicu stanovnika moldavske odcijepljene regije Pridnjestrovlje.

XS
SM
MD
LG