Dostupni linkovi

Dva Uskrsa jedne kragujevačke porodice


Uskršnja jaja u domu porodice Šaranac
Uskršnja jaja u domu porodice Šaranac

"Uvek imamo duple praznike. Slavimo dva Božića i dva Uskrsa, a obeležavamo i neke katoličke i pravoslavne praznike. Tako je i ove godine", kaže Marija Rakić Šaranac iz Kragujevca.

Njena porodica, nakon što su proslavili katolički, na Veliki petak počinje pripreme za pravoslavni Uskrs.

Marija i njen suprug Aleksandar Šaranac sa troje dece žive u porodičnoj kući u kragujevačkom naselju Divostin. Zalažu se za multikulturalnost, toleranciju, zajedništvo i negovanje različitosti, a po njihovom shvatanju, vera u svemu tome ima značajnu ulogu.

Aleksandrova majka je Poljakinja katoličke veroispovesti, a otac Srbin pravoslavne vere pa su njegovi roditelji oduvek slavili dva Uskrsa, a tu tradiciju nastavljaju on i Marija.

"Deci je uvek interesantno da dva puta proslavljaju isti praznik, jer evo za Uskrs dva puta farbamo jaja. Po običaju za katolički Uskrs, uskršnji zeka skriva poklone za decu, koje ona traže po kući i u dvorištu. Za pravoslavni Uskrs deca takođe dobijaju poklone od deka i baka, što im pričinjava veliku radost“, kaže Marija.

Uskrs je za Mariju i Aleksandra praznik radosti i porodičnog okupljanja. Oni ga po tradiciji proslavljaju sa roditeljima, a za tu priliku stižu i njihovi najbliži rođaci koji ne žive u Kragujevcu.

"Deci je uvek interesantno, za Uskrs dva puta farbamo jaja", kaže Marija Šaranac
"Deci je uvek interesantno, za Uskrs dva puta farbamo jaja", kaže Marija Šaranac

"Kada se okupimo svi zajedno sa babama i dedama, tada naša petorka postaje velika porodica", kaže Marija.

Porodična sreća i finansijska sigurnost daju im povod da sa optimizmom gledaju u budućnost.

"Maternji jezici su mi poljski i srpski i ta znanja su mi pomogla da dobijem dobar posao u jednoj firmi u Kragujevcu, čija je centrala u Poljskoj. Taj posao mi je doneo dobru zaradu i mojoj porodici obezbedio materijalnu sigurnost. Za ljubav i sreću smo se postarali sami pa sa radošću dočekujemo Uskrs i s optimizmom planiramo budućnost nas i naše dece", kaže Aleksandar.

On je magistar mašinstva, dok je Marija profesorka engleskog jezika i pesnikinja sa više književnih nagrada, urednica lista Kragujevačko čitalište i književni prevodilac. Aleksandar takođe piše i objavljuje poeziju, književne kritike i prevodi sa poljskog na srpski jezik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG