Dostupni linkovi

Iz BiH stiglo 600 tona namirnica za sirijske izbjeglice


Konvoj pomoći za izbjeglice iz Sirije u Turskoj

Konvoj humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine sa oko 600 tona osnovnih životnih namirnica stigao je danas u Rejhanli, grad na jugoistoku Turske u kojem se nalazi logistički centar humanitarne organizacije IHH, saopćila je MINA a prenosi Fena.

Konvoj je iz BiH krenuo 17. aprila. Prema riječima koordinatora organizacije IHH Zekija Tahiroglua, mjesečno je potrebno 25 šlepera hrane kako bi snabdjeli dio sirijskih izbjeglica koji se nalaze duž sirijsko – turske granice. Istakao kako je interes za pomoć izbjeglicama značajno opao u zadnje vrijeme, te u toku mjeseca stigne jedan - dva kamiona brašna, što im otežava funkcionisanje. Od jedanaest pekara koje su nekada radile, trenutno rade samo tri.

Konvoj pomoći koji je stigao danas u Rejhanli u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus Doboj Istok i Islamska zajednica BiH je najveći konvoj ikada isporučen iz BiH nekoj od zemalja u potrebi.

U Turskoj boravi između tri i četiri miliona izbjeglica, više od polovine smješteno je s obje strane tursko – sirijske granice. U Rejhanliju, gdje boravi 140 hiljada izbjeglica, nalazi se logistički centar organizacije IHH-a, odakle se pomoć distribuira dalje.

XS
SM
MD
LG