Dostupni linkovi

Zaev: Poseta pape Skoplju u sebi nosi posebnu simboliku


Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas da je predstojeća poseta poglavara Rimokatoličke crkve Franje Skoplju, rodnom gradu svete Majke Tereze, istorijska i da u sebi nosi posebnu simboliku i poruku pomirenja i solidarnosti, navodi se u izvještaju Bete.

"Papa Franja, savremeni predvodnik apostolske reči izabrao je da poseti (lokalnu) katoličku crkvu i narod Severne Makedonije i da na taj način pokaže ličnu bliskost i snažne simpatije Vatikana prema našoj zemlji, gde svake godine održavamo zajedničke svečanosti u čast svete braće Ćirila i Metodija", rekao je papa Franja.

Na konferenciji za novinare povodom Franjine posete, Zaev je kazao da je čast koju papa odaje Severnoj Makedoniji i njenim građanima još veća i značajnija zbog činjenice da se ove godine obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Poglavar Rimokatoličke crkve doći će 7. maja u Severnu Makedoniju sa 30-članom visokom delegacijom, a njegovu jednodnevnu posetu pratiće više od 400 medijskih ekipa iz zemlje i sveta, najavio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije Viktor Dimovski.

U prvu posetu Skoplju Franja će doleteti u 8.15, a na skopskom aerodromu dočekaće ga predsednik države Đordje Ivanov i premijer Zoran Zaev. Poseta će biti podeljena u dva dela i imaće državnički i religiozni karakter.

Ukoliko vreme dozvoli, papa će se u Skoplju voziti specijalnim vozilom "papamobilom", a očekuje se da pontifikalnoj misi na centralnom gradskom trgu prisustvuje oko 15.000 ljudi.

Da bi prisustvovali toj liturgiji za koju vlada veliko interesovanje, građani moraju da uzmu ulaznice koje se dobijaju besplatno u katoličkoj crkvi u Skoplju i parohijama širom zemlje, rekao je Dimovski.

XS
SM
MD
LG