Dostupni linkovi

Boeing odustao od finansijskih predviđanja za 2019. godinu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iz kompanije Boing su najavili da odustali od finansijskih predviđanja za 2019. godinu i da je polovinom marta zaustavljen otkup dionica. Najavljeno je i smanjenje troškova u visini od jedne milijarde dolara zbog prizemljenja aviona 737 MAX.

Kompanija iz Chicaga se suočava sa jednom od najvećih kriza u historiji nakon dviju avionskih nesreća sa njihovim najprodavanijim avionom – prve iz oktobra 2018. godine sa Lion Airom i drugom od 10. marta 2019. godine sa Ethiopian Airlinesom, u kojima je živote izgubilo ukupno 346 ljudi.

Najveći proizvođač aviona na svijetu izvijestio je o prihodima i tokovima novca iz prve četvrtine godine koji su znatno ispod procjena Wall Streeta. Razlog tome je prestanak isporuke aviona 737 MAX, koji su u martu prizemljeni nakon avionskih nesreća.

Regulatorna tijela za vazdušni promet širom svijeta su prizemljila ovaj tip aviona, a istrage o njegovoj proizvodnji su pokrenute od strane državnih tijela zaduženih za transport te američkog Ministarstva pravde.

Iako su eksperti za sigurnost doveli u pitanje ponašanje posade u obje nesreće, istragama dosad najviše dominiraju pitanja vezana za softver MCAS, za koji je Boeing priznao da je poveznica u različitim slijedovima događaja koji su doveli do nesreća.

Boeing je broj proizvedenih aviona smanjio na 42 sa 52 mjesečno, a protok novca u prvoj četvrtini godine bio je oko 350 miliona dolara manji nego prošle godine. Također je saopćeno da su planirani nespecificirani troškovi vezani za rješavanje problema vezanih za softver MCAS, kao i za trening pilota, te da se napreduje ka certifikaciji softvera nakon više od 135 testnih letova.

Kompanija je objavila da će izdati novu prognozu za budućnost kada bude imala jasniju sliku oko 737 MAX-a.

XS
SM
MD
LG