Dostupni linkovi

CIK nije potvrdio kandidature Srpske liste za izbore na severu Kosova


Ilustrativna fotografija

Članovi Centralne izborne komisije Kosova ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje sprečili su potvrđivanje kandidata Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Kosova a uoči vanrednih izbora 19. maja.

Za njihovo potvrđivanje glasalo je sedam članova, a dva člana ispred Samoopredeljenja bila su uzdržana. Srpska lista ima pravo na žalbu u narednih dvadeset i četiri sata.

Naime, članovi CIK-a ispred pokreta Samoopredeljenje u utorak zatražili su da se trojica kandidata Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Zvečan Leposavić, Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić, inače bivši gradonačelnici, javno distanciraju od stavova koji su navedeni u njihovoj ostavci u novembru prošle godine, a u kojem se Kosovo navodi kao ’Kosovo i Metohija’ i smatra se delom Srbije. Takođe, Samoopredeljenje zahteva od kandidata Srpske da se distanciraju i od najava da će nakon izbora ponovo podneti ostavke, i da će tako delovati u kontinuitetu. To nije važilo za kandidata u Zubinom Potoku, pošto je Srđan Vulović novi kandidat.

Sastanak CIK-a u utorak je prekinut i nastavljen je u sredu, kada je Adnan Rrustemi član CIK-a ispred Samoopredeljenja kazao da ovakvim stavom brani Ustav Kosova. On je predložio da se Srpskoj listi da još dvadeset i četiri sata da zameni trojicu kandidata, ili da se javnom izjavom distanciraju od ranijih izjava. U suprotnom, najavio je da će ovo pitanje poslati i na Ustavni sud.

„Naža uzdržanost znači da mi nismo protiv učešća Srba, ali zbog dilema koje imamo bićemo uzdržani“, kazao je on.

Ostali članovi glasali su za, ali nije bilo potrebne dvotrećinske većine. Florijan Duši član CIK-a iz Demokratskog saveza Kosova kazao je da se stvara loš presedan i za ubuduće.

„Ne možemo da izmišljamo nove uslove i postavljamo nove kriterijume zavisno od političkih okolnosti“, kazao je on.

Član Srpske liste Stevan Veselinović kazao je da je učinjen presedan pre svega zato što se u materijalu za potvrđivanje kandidatura nalazi i kopija ostavke gradonačelnika sa severa.

„To se uzima kao neki osnov da se ospori nečija kandidatura a mislim da stvarno nema nikakve veze sa izborima“, kazao je Veselinović.

„Pozivamo se na demokratiju u svim poveljama koje su juče bile napomenute, a samim tim što ne želimo da potvrdimo ove kandidate iz čistih političkog razloga, tu se ruši osnov demokratskog prava a to je da se bude biran, ili da se bira... Ja zaista drugačije ne mogu da tumačim sve ovo kao još jedan brutalan napad na srpsku zajednicu, na Srpsku listu koja predstavlja tu zajednicu, jer je jedina politička organizacija koja predstavlja srpski narod je Srpska lista a dokaz je da se jedino ona javila za te izbore. Ja zaista ne znam kako će se sprovesti ovi izbori bez učešća srpske zajednice“, kazao je Veselinović.

Vanredni izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su nakon što su gradonačelnici tih opština, inače iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog takse od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije.

Za izbore se iz srpske zajednica prijavila samo Srpska lista, a svoje kandidate imaju i politički subjekti iz albanske zajednice, iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

XS
SM
MD
LG