Dostupni linkovi

Saudijska Arabija: Pogubljeno 37 ljudi za zločine vezane za terorizam


Rijad, ilustrativna fotografija

U Saudijskoj Arabiji pogubljeno je 37 Saudijaca zbog zločina povezanih sa terorizmom, saopštilo je danas saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Saopštenje su preneli državni mediji uključujući saudijsku televiziju al Ekbarija. Navodi se da su pogubljenja izvršena odrubljivanjem glave i da su tela dvojice pogubljenijh stavljena na stub nekoliko sati. Kako navodi agencija Frans pres taj postupak se ne koristi često u Saudijskoj Arabiji i naišao je na osporavanja.

Vlada smatra da su takva pogubljenja moćno sredstvo odvraćanja. ; U saopštenju se navodi da su pogubljeni iz raznih delova Saudijske Arabije i da su usvojili ekstremističke ideologije i formirali terorističke ćelije sa ciljlem širenja haosa i izazivanja sukoba.

Pogubljeni su proglašeni krivim u skladu sa zakonom i odredjeno im je pogubljenje u specijalizovanom krivičnom sudu u Rijadu, višem sudu specijalizovanom za sudjenja vezana za terorizam.

Proglašeni su krivim za napade na bezbednosne instalacije sa eksplozivom, ubistvo više pripadnika bezbednosnih snaga i saradnju sa neprijateljskim organizacijama protiv interesa zemlje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih psoslova.

U saopštenju su navedena imena svih pogubljenih, medju kojima je i nekoliko iz velikih porodica i plemena u Saudijskoj Arabiji.

Masovna pogubljenja koja su izvršena danas ratifikovana su kraljevskim ukazom.

XS
SM
MD
LG