Dostupni linkovi

EU čestitala Volodymyru Zelenskom na pobjedi


Volodymyr Zelenski, novi predsjednik Ukrajine
Volodymyr Zelenski, novi predsjednik Ukrajine

Visoki zvaničnici EU uputili su čestitke Volodymyru Zelenskom na ubjedljivoj pobjedi na ukrajinskim predsjedničkim izborima, dodajući da rezultati izbora dokazuju predanost ove zemlje demokratskim vrijednostima.

„Dozvolite nam da izrazimo priznanje snažnoj predanosti demokratiji i vladavini prava koju je narod Ukrajine iskazao kroz izborni proces“, rekli su predsjednik Vijeća Evropske unije, Donald Tusk, i šef Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, u zajedničkom pismu upućenom Zelenskom.

„Ovo je veliki uspjeh u složenim političkim, ekonomskim i sigurnosnim okolnostima, uz stalne izazove teritorijalnom integritetu Ukrajine“, rekli su.

Želja Ukrajine da ostvari bliže veze sa zapadom i Evropskom unijom pospješile su petogodišnji konflikt s Rusijom u sklopu kojeg je EU nametnula sankcije Rusiji.

Tusk i Juncker su rekli da Zelensky „također može računati na kontinuiranu i čvrstu podršku Evropske unije suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Čestitkama se pridružila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je dodala da se nada da će izbori stabilizirati ovu zemlju koja se suočava sa brojnim problemima.

„Stabilizacija Ukrajine i mirno rješenje konflikta su za mene jednako bitni kao i implementacija centralnih reformi sudstva, decentralizacija i borba protiv korupcije“, stoji u izjavi Angele Merkel, u kojoj se dodaje da će njemačka vlada nastaviti da pomaže Ukrajini „u njenom pravu na suverenitet i teritorijalni integritet“.

Rat u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija rezultirao je sa oko 13.000 mrtvih, uprkos seriji periodičnih primirja.

Mirovni ugovor iz Minska, pod pokroviteljstvom EU, a podržali i Rusija i Ukrajina, postignut je krajem 2014. godine, te potom prerađen početkom 2015. godine, no redovno se krši.

EU je od anektiranja Krima 2014. godine Rusiji nametnula sankcije.

Odlazeći predsjednik Ukrajine, Petro Poroshenko, redovno je boravio u Briselu, tražeći podršku zapada da se sankcije nastave i garantirajući implementaciju dogovora o pridruživanju između EU i Ukrajine.

U sklopu tog dogovora, Tusk i Juncker su izjavili da Zelensky može „računati na snažnu podršku EU na putu Ukrajine ka reformama“, uključujući borbu protiv korupcije i prilagođavanje energetskog sektora.

XS
SM
MD
LG