Dostupni linkovi

Đurić: Opasne i besramne tvrdnje Trajković


Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo
Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marko Đurić je saopštio da je predsednica Evropskog pokreta za Kosovo Rada Trajković, najdirektnije državu Srbiju optužila za "državni terorizam" i ubistvo Olivera Ivanovića.

"Smatram da je neophodno utvrditi da li ona govori istinu, odnosno kakvim dokazima raspolaže za tako opasne i besramne tvrdnje. Ukoliko, pak, ne govori istinu, potrebno je utvrditi da li u ovom svojevrsnom širenju panike i crtanju mete ima elemenata pravne odgovornosti", naveo je Đurić.

On je u saopštenju naveo da "u svim civilizovanim društvima mora postojati odgovornost za javno izgovorenu reč i da sloboda govora ne podrazumeva pravo da bez ikakvih konsekvenci neosnovano i bez dokaza blatite i klevećete koga želite".

"Lično ne mislim da je ovaj napad na državu i demokratski izabrane predstavnike samo čin političke neodgovornosti ili patološke mržnje Rade Trajković prema sopstvenoj državi, iako je verovatno i to. Sve, međutim, ukazuje na to da je Rada Trajković samo jedan od učesnika organizovane kampanje rušenja ugleda države i njenih institucija, i smatram da je, u cilju očuvanja društvene stabilnosti, potrebno utvrditi ko sa kojim motivom učestvuje u toj kampanji i ko je njen naručilac i inspirator",izjavio je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo očekuje od nadležnih državnih organa da istraže navode Rade Trajković i "prirodu njenih odnosa sa privremenim institucijama samouprave u Prištini i sa pojedinim stranim diplomatama sa kojima, kako je i sama potvrdila, održava redovne kontakte", piše u saopštenju.

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo je izjavila da je ubistvo Olivera Ivanovića državni terorizam i da opstrukcija u istrazi "dolazi direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

XS
SM
MD
LG