Dostupni linkovi

Imenovan novi komandant Revolucionarne garde Irana


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je novog glavnog komandante Iranske revolucionarne garde, javila je državna televizija, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države tu organizaciju stavile na popis stranih terorističkih organizacija.

Za novog komandanta Revolucionarne garde imenovan je general Hossein Salami, a državna televizija u vijesti nije navela razlog za smjenu dosadašnjeg komandanta..

"Vrhovni vođa imenovao je Salamija novim komandantom Garde koji će zamijeniti Mohammada Alija Jafarija", objavila je televizija.

Predsjednik Donald Trump proglasio je 8. aprila Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, a Iran je tu odluku osudio. Uvrštenje Revolucionarne garde među terorističke organizacije na snagu je stupilo 15. aprila i izazvalo je zabrinutosti zbog moguće napade iz odmazde na snage SAD-a.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u utorak da su Sjedinjene Države učinile "podmukao potez" svrstavši Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na popis stranih terorističkih organizacije, a Teheran je obećao kako će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Revolucionarna garda upravlja iranskim balističkim i nuklearnim programima. Teheran je upozorio kako posjeduje projektile s dosegom do 2000 kilometara, čime ugrožava Izrael i američke vojne baze u regiji.

XS
SM
MD
LG