Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef EBRD-a: Iskoristiti što veliki ulagači dolaze u Sarajevo


Premijeri šest država Zapadnog Balkana posljednji put učestvovali su na skupu EBRD-a u Londonu u pebruaru 2018, gdje je održan investicijski forum za Zapadni Balkan

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je da EBRD organizuje svoj godišnji sastanak i poslovni forum upravo u Sarajevu kako bi dala priliku da Sarajevo i BiH predstavi kao mjesto pogodno za bavljenje biznisom, ocjenjujući da BiH ima ogroman potencijal za ostvarenje tog cilja.

"Direktna strana ulaganja su ključna ne samo za BiH i ne samo za zemlje zapadnog Balkana, već i za cijelu Evropu. Takva ulaganja veoma su važna ne samo kao izvor dugoročnog finansiranja, koji dolazi s predanošću i perspektivom, nego i za prijenos vještina i znanja", pojasnio je predsjednik EBRD-a u intervjuu agenciji Fena.

Stoga je vrlo važnim nazvao i potrebu da zemlje poduzmu naredne korake u razvoju, ali je i napomenuo da stranim investitorima mnogo znači kada imaju priliku upoznati neku državu iz prve ruke.

Upravu tu jedinstvenu priliku za investitore, napominje Chakrabarti, pružiće godišnji sastanak EBRD-a, od 7. do 9. maja, jer će omogućiti da ulagači koji budu prisustvovali tom događaju moći upoznati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a mnogi od njih inače ne bi došli u BiH.

Chakrabarti je kazao da je zapadni Balkan ključna regija Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Samo prošle godine uložili smo više od 1,1 milijardu eura kroz 67 projekata u šest zemalja, što je rekordan rezultat, a ove godine težimo sličnom nivou ulaganja", pojasnio je.

Aktivnosti EBRD-a zasnovane su na rješavanju osnovnih izazova regije, te su ulaganja često urađena u kombinaciji sa savjetodavnim uslugama i reformom politike, a tu su razvoj privatnog sektora, regionalna i evropska integracija kao i projekti u oblasti takozvane zelene energije.

"Potencijal regije je značajan i želimo ga otkriti", dodao je Chakrabarti, a uz to je izdvojio podatak da su godišnja nova ulaganja u 2018. godini povećana na gotovo 200 miliona eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura koliko je izdvojeno u 2017. godini.

Ukupno do sada ulaganja EBRD-a u Bosni i Hercegovini iznose 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata od početka poslovanja 1995. godine.

"Ove godine očekujemo daljnje širenje ulaganja do 300 miliona eura, što bi trebalo biti omogućeno jednim dijelom i zbog godišnjeg sastanka, a s druge strane postoji i značajna potražnja za našim financiranjem", naglasio je.

Bosna i Hercegovina očekuje da tokom ovog događaja, rečeno je ranije, potpiše ugovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti od 220 miliona eura, koji su već pripremljeni, a odnose se na razvoj infrastrukture, prvenstveno na nastavak izgradnje Koridora 5-C.

XS
SM
MD
LG