Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: Predstavljen stručni tim za dijalog s vlastima


Protest '1 od 5 miliona' ponovo u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Protest '1 od 5 miliona' ponovo u Beogradu

U Beogradu je večeras održan još jedan protest “1 od 5 miliona”. Počeo je kod Terazijske česme a završio ispred zgrade Radio televizije Srbije gde je i ovoga puta uživo emitovan “Dnevnik slobodne Srbije“

Okupljenima se na početku šetnje obratio samo glumac Branislav Lečić koji je građanima predstavio tim stručnjaka, vanstranačkih ličnosti koji su spremni da sa vlastima pregovaraju o tri ključne teme na kojima se, kako kaže Lečić, zasnivaju Vučićeve poluge vlasti a to su zloupotreba medija, Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbornog procesa.

Pregovarački tim čine profesori Fakulteta političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić, Snježana Milivojević i Dušan Vučićević, Jovanka Matić sa Instituta za društvena istraživanja, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Lečić je naveo da će i Nezavisno udruženje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija učestvovati u dijalogu.

U ime organizatora protesta Lečić je objasnio da se ne odustaje od poštene Srbije i da će “svaki dan biti subota“ sve dok se to i ne dogodi. “Pozivamo Vučića, i to bez ikakvih ultimatuma, da izađe iz svojih kompleksa i razgovara sa nama“, rekao je Lečić.

Poručio je i da, bez obzira na sve pokušaje, Vučić neće ispeti da podeli narod.

"Nema povlačenja pred izdajom, predajom, lažima, pred kršenjem Ustava. Pobedićemo gandijevski, sa probuđenom svešću, jedan uz drugoga, bez obzira na veru i naciju. Pobedićemo nenasilnim protestima, samo treba da izdržimo jer laž ne može da prođe", rekao je Lečić i dodao:

"Ne treba da ih mrzimo, a oni će sami shvatiti i tada će se postideti.“

Večerašnji protest "1 od 5 miliona" dolazi nedelju dana nakon velikog u okupljanja 13. aprila. Tada su lideri opozicije vlastima dali rok do petka da ispuni nove zahteve.

Oni se odnose na formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa, RTS i RTV.

Prethodno, tokom protesta, koji u Beogradu traju već četiri i po meseca, glavni zahtevi bili su ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Rok za ispunjavanje novih zahteva je istekao a vlast i opozicija ostali su na istom rastojanju.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović je, govoreći sa kamiona ispred zgrade RTS-a, najavio da će u slučaju da vlast do 4. maja ne pristane na dijalog sa, kako se izrazio "pobunjenim narodom", u Beogradu biti formirana "slobodna zona" koju će, dodao je, činiti "slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije".

Građani nakon protesta Jedan od pet miliona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Podsetimo da je na kraju prošlonedeljnog protesta (13. aprila) u Beogradu, ispred zgrade Parlamenta Srbije, lideri opozicije poručili su vladajućim strankama da će, ukoliko ne odgovore na zahteve, uslediti novi protest „u još većem broju“.

Ipak, od ove nedelje okupljanja, kako u Beogradu tako i u nekoliko gradova Srbije, nastavljena su po starom modelu.

Protesti "1 od 5 miliona“ počeli su 8. decembra uz slogan "Stop krvavim košuljama“ a posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra.

U međuvremenu, protesti su se proširili i u više desetina gradova Srbije, između ostalog u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu i Leskovcu.

XS
SM
MD
LG