Dostupni linkovi

U Turskoj uhapšeni špijuni iz UAE koji su istraživali Khashoggijeve veze


Ubijeni kolumnista The Washington Posta,arhivski snimak
Ubijeni kolumnista The Washington Posta,arhivski snimak

U Turskoj su uhapšena dvojica obavještajaca koji su priznali da špijuniraju arapske državljane za Ujedinjene Arapske Emirate. Viši turski zvaničnik saopćio je da je u toku istraga o tome da li je dolazak jednog od njih u Tursku imao veze sa ubistvom Jamala Khashoggija.

Jedan od dvojice muškaraca došao je u Tursku u oktobru 2018. godine, u danima nakon što je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, izjavio je zvaničnik, dodajući da je drugi muškarac došao kako bi svome kolegi pomogao u poslu.

„Istražujemo da li je dolazak prvog muškarca u Tursku imao veze sa ubistvom Jamala Khashoggija“, izjavio je zvaničnik, dodajući da je ova osoba bila praćena u proteklih šest mjeseci. „Moguće je da je to bio pokušaj da se sakupe informacije o Arapima koji žive u Turskoj, uključujući i političke disidente.“

Hapšenja su izvršena u Istanbulu prošlog ponedjeljka u sklopu kontraobavještajne istrage. Turski zvaničnici su oduzeli računar zaštićen enkripcijom koji je bio sakriven u tajnom pretincu onoga što je turski zvaničnik za Reuters nazvao bazom špijunskog kruga.

Zvaničnik je želio ostati anoniman, te je izjavio da su izjave uhapšenih muškaraca sugerirale da je njihova obavještajna akcija bila fokusirana na političke izgnanike i studente.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog princa Mohammeda bin Salmana (MBS), ubijen je u saudijskom konzulatu 2. oktobra prošle godine, što je izazvalo lavinu reakcija širom svijeta.

CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je princ, vladar Saudijske Arabije, naredio ubistvo, što saudijski zvaničnici poriču. Saudijski javni tužitelj je optužio 11 neidentificiranih osoba, uključujući pet koje bi mogle biti kažnjene smrtnom kaznom na osnovu optužbi za naručivanje i počinjavanje zločina.

XS
SM
MD
LG