Dostupni linkovi

EP kritikuje Bruneje zbog ‘retrogradnih’ islamskih zakona


Brunejska kraljevska porodica
Brunejska kraljevska porodica

Evropski parlament (EP) je oštro osudio Bruneje zbog uvođenja “retrogradnih” islamskih zakona kojim se kažnjavaju smrću kamenovanjem homoseksualci i preljuba.

Ovaj sultanat je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice zbog usvajanja šerijatskog prava 3. aprila. Taj proces usvajanja islamskih zakona započeo je 2014.

Osim kamenovanja za sodomiju, pomenutim zakonom se smrću kažnjavaju silovatelji, a lopovi amputacijom.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od institucija EU da zamrzne imovinu i uvede vize državljanima ovog bogatog sultanate na jugoistoku Azije, kao i da stavi na crnu listu devet hotela koje poseduje Investiciona agencija Bruneja, poput “The Dorchester” u Londonu i “The Beverley Hils” u Los Anđelesu.

U pismu poslanicima Evropskog parlamenta, brunejske vlasti su navele “da ne kriminalizuju niti imaju nameru žigošu neku osobu na osnovu seksualne orijentacije ili uverenja, uključujući i homoseksualizam”.

U pismu se navodi da se kamenovanje i amputacija mogu desiti samo ako su “ljudi visokog morala i pobožnosti” bili svedoci pomenutim kriminalnim radnjama van skake sumnje.

Federika Mogerini, predstavnica EU za spoljnu politiku, kazala je da se ovakve kazne ne mogu braniti.

“Nijedan zločin ne opravdava amputaciju ili mučenje, a da ne govorim o smrtnoj kazni,” kazala je Mogerinijeva na sednici Evropskog parlamenta u četvrtak.





XS
SM
MD
LG