Dostupni linkovi

Ratni veterani u Srbiji najavili štrajk glađu


Veterani iz Srbije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1990. do 1999. zatražili su na protestu u Beogradu isplatu ratnih dnevnica i hitno donošenje zakona o njihovim pravima.

Mile Milošević, predsednik udruženja ’Srpski ratni veterani’ koji je u ratu ostao invalid 80 odsto, kaže da država za 250.000 veterana duguju po 300.000 dinara, što bi bilo oko 636 miliona evra.

„Nama se svakog dana ljudi ubijaju. Nemaju adekvatno lečenje i negu od države. Pre neki dan se čovek u Valjevu zapalio benzinom. Pre neki dan u Senti čovek se ubio bombom, nije mogao da se leči. Oni su doživeli velike traume u ratu, njima treba posebno lečenje u posebnim ustanovama“, naveo je Milošević.

Oko 200 okupljenih, od kojih su neki bili u starim uniformama, pohabanoj odeći i iscepanoj obući, podsetilo je da je učesnicima ratova koji potiču sa juga Srbije po tom osnovu još 2008. isplaćen novac.

Rajko Pajić iz Azanje, vojni invalid koji je kao oficir u jugoslovenskom ratu ostao bez ruke i noge, do sada je od države dobio jedino tri medalje za hrabrost i vojničke zasluge.

„Verujte da ove medalje niko ne primećuje. Ja sam ih okačio jer se toga ne stidim, to sam ja krvlju platio. A šta sam dobio, poniženje samo, da dođem ovde da štrajkujemo. Šta ja mogu sa jednom rukom i jednom nogom. Gde je sada država“, rekao je Pajić.

Veterani u protestu nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo "Vulin dezerter, a ministar odbrane", "Dok su borci branili Kosovo, Vučić je dobio stan", "Odmah zakon o ratnim veteranima", "Dok su borci ginuli, političari se bogatili" i "Ratne dnevnice za sve borce".

Boban Cvetković iz Niša, vojni veteran Srbije iz sukoba na Kosovu, kaže da ne zna kako će dalje jer do danas nije dobio ni dinara.

„Nije ništa isplaćeno, ništa. I dan danas nemamo nikakve beneficije za infostan, za struju, ni za šta. Posao nemam. Istovaram ugalj, cepam drva, idem u nadnicu. Preživljavam, ne živim. Na šta ovo liči... Ja nisam išao u rat da bi mi neko dao novce, samo sam hteo da odbranim državu“, naveo je Cvetković.

Udruženja učesnika ratova od 90. do 99, kako je na skupu preneo predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević, najavila su da će nekoliko desetina veterana štrajkovati glađu pred zgradom Predsedništva u Beogradu ukoliko u roku od dve nedelje ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

XS
SM
MD
LG