Dostupni linkovi

Oskarovac Branko Lustig počasni građanin Zagreba


Gradska skupština grada Zagreba jednoglasno jefilmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga proglasila počasnim građaninom Zagreba.

Lustig je tu počast dobio za "izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture, razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb". Također se ističe da je Lustig jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara. Predlagatelj je bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Branko Lustig rodio je u židovskoj obitelji u Osijeku 1932. godine. Većina njegove obitelji stradala je u holokaustu, a on sam bio je zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora. “Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo”, rekao je Lustig 1993. godine, nakon primanja Oscara za produkciju tog filma. Tog je Oscara 2015. donirao Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Drugog je Oscara dobio za produkciju „Gladijatora Ridleya Scotta.

Lustig je 1955. završio glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. bavio se glumom, ali organizacijom i produkcijom filmova, pogotovo u inozemnim filmskim produkcijama koje su snimane u Jugoslaviji. Koncem osamdesetih odlazi u Sjedinjene države gdje se bavi filmskom produkcijom, ali je i jedan od utemeljitelja USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Posljednjih desetak godina Lustig živi u Zagrebu, 2008. godine utemeljuje Festival tolerancije – Jewish film Festival Zagreb, kojem je i predsjednik. Već gotovo dvadeset godina drži predavanja na domaćim i stranim sveučilištima i javno govori o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora. U zadnje vrijeme bavi se edukacijom mladih širom Hrvatske i regije, posebno u sklopu obrazovnog programa "Edukacijska jutra".

On je dobitnik više domaćih i stranih odlikovanja, a već 2010. godine proglašen je počasnim građaninom rodnog Osijeka, a 2017. počasnim građaninom Čakovca, otkud mu potječe obitelj.

XS
SM
MD
LG