Dostupni linkovi

Devet osoba iz BiH uhapšeno zbog krijumčarenja


Granična policija BiH, ilustracija

Devet osoba iz Bosne i Hercegovine uhapšeno je u srijedu zbog sumnje da pripadaju dijelu bande koja je prokrijumčarila 140 migranata iz Pakistana, Sirije, Iraka i Irana u Evropsku uniju.

Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predane Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeta četiri putnička vozila te određena količina opojne droge i municije, izvijestila je u srijedu Granična policija BiH.

Državno tužilaštvo naredilo je raciju nakon istrage, koja je trajala od januara do aprila, grupe koja radi na istoku i zapadu zemlje. Policija je identifikovala osobe koje su prokrijumčarile više od 140 migranata i time dobili značajne ilegalne dobiti.

U povodu uspješne realizacije akcije direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je kako je s povećanim pritiskom migranata na granicu Bosne i Hercegovine, GP BiH pojačala aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi.

"Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GP BiH koje su u njoj sudjelovale, a to su postrojbe za nadzor i promatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna i izuzetna suradnja Granične policije BiH s Tužilaštvom i Sudom BiH", kazao je Galić, navodi se u izvještaju Fene.

XS
SM
MD
LG