Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska oporba preuzima Istanbul, žalba još na čekanju


Ekrem Imamoglu

Glavni kandidat turske oporbe proglašen je gradonačelnikom Istanbula nakon što je konačno završeno prebrojavanje glasova nedavnih izbora, unatoč žalbenom zahtjevu partije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan) Stranke pravde i razvoja (AKP) da se još jednom provedu izbori u najvećem gradu u zemlji, prenosi Reuters.

Početni rezultati lokalnih izbora održanih 31. ožujka donijeli su usku pobjedu glavnoj oporbenoj Republikanskoj narodnoj stranci (ČHP) u komercijalnom središtu Turske, okončavši 25-godišnju kontrolu AKP stranke i njezinih prethodnika.

Novom gradonačelniku ČHP-a Ekremu Imamogluu (Imamolu) uručen je papir kojem mu je službeno dodijeljen mandat gradonačelnika na ceremoniji u istanbulskom sudu.

Stranka ČHP je na Twitteru priopćila kako će Imamoglu još danas stupiti na dužnost.

Gubitak je posebno težak za Erdogana, koji je svoju političku karijeru pokrenuo u Istanbulu kao gradonačelnik još devedesetih godina. Turska lira, koja je pala od izbora, učvrstila se u srijedu.

U utorak, nakon 16 dana žalbi i ponovnog prebrojavanja glasova, stranka AKP je zatražila od Visokog izbornog odbora da poništi i ponovno pokrene izbore u Istanbulu zbog, kako je navela, neregularnosti. AKP je također pozvala dužnosnike da spriječe Imamoglua da preuzme dužnost dok se ne donese odluka o njihovoj žalbi.

"Postoji previše nepravilnosti", izjavio je zamjenik predsjednika AKP-a Ali Ihsan Yavuz (Javuz), iznoseći opravdanje stranke za svoj zahtjev za novim glasovanjem. "Kažemo da su organizirane prijevare, nezakonitosti i zločini."

Zamjenik predsjednika ČHP-a Muharrem Erkek (Muharem) odgovorio je da ne postoje "nikakvi konkretni dokumenti, informacije ili dokazi u žalbi AKP-a za poništenje". "Nema nikakvog opravdanog razloga. Vi koristite svoje pravo (na žalbu) da oštetite volju Istanbula", kazao je Erkek.

Predsjednik Turske Erdogan je obećao kako će Turska ući u razdoblje od četiri i pol godine bez izbora nakon 31. ožujka, tijekom kojeg će težište gospodarstva biti u središtu pozornosti. Ako se odobri žalba AKP-a, Istanbul, koji čini više od trećine turskog gospodarstva, ponovno će 2. lipnja izaći na birališta.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG