Dostupni linkovi

Bivši general Iranske garde: Bili smo u BiH prerušeni u humanitarce


Saeed Ghasemi pokazuje sliku tokom rata u bivšoj Jugoslaviji
Saeed Ghasemi pokazuje sliku tokom rata u bivšoj Jugoslaviji

Iranska revolucionarna garda (IRCG) negirala je 17. aprila izjave jednog od svojih bivših generala koji tvrdi da je nosio uniformu iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS) u "vojne svrhe" za vrijeme rata u Bosni.

Saeed Qassemi (Ghasemi), penzionisani general Iranske revolucionarne garde, ultrakonzervativac, poznat je po svojim kritikama na račun bivšeg reformističkog predsjednika Mohameda Khatamija i sadašnjeg "umjerenog" predsjednika Hasaana Rouhanija.

U intervjuu za internet portal Aparat koji je radi uz dopuštenje iranske vlade, Qassemi je izjavio kako je posjetio Bosnu devedesetih kako bi trenirao muslimanske borce koji su se borili protiv Srba, dok je nosio uniformu Crvenog polumjeseca.

Glasnogovornik IRGC-a Ramazan Sharif odbacio je Qassemijeve izjave rekavši: “Opaske gospodina Qassemija, koji je kratko, dobrovoljno, bio u Bosni i penzionisao se prije mnogo vremena, su njegovi lični stavovi, lišeni kredibiliteta IRGC-a i mi ih ne dijelimo“, piše iranska agencija ISNA.

Sat vremena nakon izjave IRGC-a, kancelarija predsjednika Hassana Rouhanija također je odbacila Qassemijeve izjave, rekavši da njegove tvrdnje pomažu "neprijatelju".

Qassemijeve izjave dolaze samo nekoliko dana nakon što je američki State department označio IRGC kao "stranu terorističku organizaciju", optužujući je da podržava militantne grupe širom svijeta.

Iranski Crveni polumjesec je takođe odbacio Qassemijeve tvrdnje i zaprijetio da će ga tužiti. "Ako je pojedinac ili državni organ koristio logo ili uniformu IRCS-a za operacije koje su u suprotnosti sa ciljevima i principima Međunarodnog udruženja Crvenog krsta, to se definitivno dogodilo bez dozvole ili koordinacije sa IRCS-om", objavio je IRCS.

Tokom intervjua, bivši komandant IRGC-a hvalio se svojom ulogom i ponašanjem svojih drugova u ratu u BiH, dok su nosili uniforme IRCS-a.

"U Bosni, u srcu Evrope, mnogo se toga izdešavalo. Bili smo rame uz rame sa Al-Quaedom. Članovi Al-Qaede učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u Bosnu i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihatista“, tvrdi Qassemi.

XS
SM
MD
LG