Dostupni linkovi

Indonezija: Joko Widodo vodi u predsjedničkoj utrci


Glasački listić u Indoneziji
Glasački listić u Indoneziji

Joko Widodo vodi u utrci za predsjednika Indonezije, kako pokazuju prvi rezultati sa glasačkih mjesta, koji se podudaraju sa anketama koje su predvidjele drugi petogodišnji mandat za indonezijskog reformistu.

Podaci iz anketa pokazuju da je Widodo osvojio malo više od pola glasova. S druge strane, njegov suparnik, bivši general Prabowo Subianto, tvrdi da je osvojio većinu glasova, te je pozvao svoje birače da ne dopuste da mu pobjeda bude oduzeta.

Podaci privatnih anketara, bazirani na prebrojanim uzorcima glasova, bili su usklađeni sa anketama koje su predvidjele Widodovu pobjedu. Podaci su pokazali da će Widodo pobijediti sa oko 54 posto, te voditi između 6.1 i 11.6 posto u odnosu na Prabowa.

No, Prabowo je na konferenciji za novinare rekao da smatra da je osvojio između 52 i 54 posto glasova. “Primijetili smo nekoliko incidenata koji su naškodili našim biračima. Naši volonteri se trebaju fokusirati na čuvanje glasačkih kutija jer su one ključne za našu pobjedu”, rekao je Prabowo.

Widodo je izjavio da rezultati pokazuju da je ponovo osvojio predsjedničku funkciju, ali je pozvao svoje birače da sačekaju da izborna komisija objavi zvanične rezultate.

„Poznato je dovoljno podataka za jasnu sliku o tome ko je pobijedio“, rekao je Kevin O’Rourke, politički analitičar i autor newslettera o Indoneziji Reformasi Weekly. Međutim, upozorio je da njegova pobjeda nad Prabowom nije uvjerljiva. „Widodo nije uspio postići psihološki potrebnih 60 posto. Prabowo je imao bolji uspjeh nego što se očekivalo, što će ga možda ohrabriti da se ponovo kandidira 2024. godine, ako bude u stanju“.

Joko Widodo, bivši proizvođač namještaja koji je odrastao u siromašnom naselju, je prvi državni lider koji nije pripadnik političke i vojne elite. Poznat po nadimku Jokowi, njegov imidž običnog čovjeka je 2014. godine osvojio glasače. I na tim izborima se takmičio sa Prabowom, bivšim zetom vojnog moćnika Suharta, koji je zbačen s vlasti 1998. godine. Razlika u glasovima između dvojice kandidata je prije pet godina bila oko šest posto.

Izbori za predsjednika, kao i parlamentarna mjesta širom zemlje, traju osam sati i bili su logistički poduhvat kao i svjedočanstvo demokratije, 20 godina nakon pobjede nad autoritarnim režimom. Više od 10.000 volontera prati rezultate na glasačkim mjestima u pokušaju da spriječe prevare. Međutim, čak i prije izbora, opozicija je govorila o nepravilnostima u biračkim listama koje bi mogle utjecati na milione ljudi, te obećala da će iskoristiti zakonsku ili „moć naroda“ ukoliko njihova zabrinutost bude ignorirana.

Zvanični rezultati neće biti objavljeni do maja, a sve žalbe će moći biti upućene Ustavnom sudu gdje će grupa od devet sudija imati 14 dana da donese odluku o njima.


XS
SM
MD
LG