Dostupni linkovi

SANU: Gondola udarac na Kalemegdan


Gradilište u blizini Kalemegdana
Gradilište u blizini Kalemegdana

Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti SANU usprotivilo se najavi vlasti Beograda o izgradnji gondole na Kalemegdanu.

“Taj projekat grubo bi narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad”, saopštilo je Odeljenje istorijskih nauka SANU.

Navodi se da se projektom Grada Beograda o izgradnji žičare neposredno ugrožavaju viševekovni ostaci prošlosti i dodaje da je porazno to što je projekat o izgradnji “nesrećne turističke atrakcije” odobrio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture kom je povereno staranje o Tvrđavi.

"Izgradnja takozvane gondole, koja poništava poznate obrise grada, neočekivan je udarac nastojanju da Tvrđava sa Kalemegdanom bude neodvojivi, glavni deo urbanog ambijenta koji čine Univerzitet sa brojnim fakultetima, muzejima, galerijama, koncertnim dvoranama, bibliotekama i drugim kulturnim ustanovama", piše u saopštenju.

Odeljenje istorijskih nauka SANU u vezi sa pitanjem pristupa Kalemegdanskoj tvrđavi podseća na nedoumice grčkih stručnjaka koji su u vreme svetskog kongresa arhitekata u Atini razmatrali mogućnost da se viševekovni prilaz Akropolju penjanjem po kamenim gromadama zameni uklesanim stepenicama, rampom ili uspinjačom.

"Na kolenima, gospodo! – odgovorio je na to pitanje Korbizije, protagonista moderne arhitekture", navodi se u saopštenju.

Obustavljanje izgradnje žičare na Kalemegdanu ranije su zatražili i Srpsko arheološko društvo, Društvo konzervatora Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo, Nacionalni komitet IKOM, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nacionalni komitet IKOMOS i većina stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, najavio je da će žičara sa kabinama preko reke Save, od tvrđave na Kalemegdanu do parka Ušće, imati 25 kabina i biti dugačka jedan kilometar.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG