Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Lider sindikata oružara vraćen na posao


Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić

Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić, kome je 9. aprila uručen otkaz ugovora o radu i zabranjen ulazak u fabriku, vraćen je na posao.

Direktor Zastava oružje Mladen Petković stavio je van snage otkaz Iliću.

Ilić je odmah po dobijanju novog rešenja u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da svoj povratak u fabriku, u koju mu je devet dana bio zabranjen ulazak, smatra pobedom razuma i dobre volje da se problemi rešavaju na drugačiji način nego do sada.

„Mislim da su pobedili pravda, razum i fabrika oružja. Dobro je da je i rukovodstvo preduzeća shvatilo da odluka o otkazu predsedniku sindikata nije u duhu 21. veka isindikalnih sloboda našeg vremena. Naš sindikat je još jednom potvrdio da ume na pravi način da zaštiti radnička prava, a da pri tom ne ugrozi interese fabrike", rekao je Ilić.

On je naglasio da je povoljan epilog njegovog slučaja dobra vest za celokupan sindikalni pokret u Srbiji, jer može da posluži kao primer kako se dobrim upravljanjem krizom, uz sindikalno jedinstvo i solidarnost, može doći do zadovoljavajućeg rezultata.

„Ovo je poruka da sindikat nije slab i da radnici mogu imati puno poverenje u njega, kao zaštitnika njihovih prava i interesa. Naš sindikat je to do sada mnogo puta pokazao na delu, oštro i istrajno se boreći protiv svake nepravde poslodavaca ili države prema radnicima“, rekao je Ilić.

"Time su uvaženi argumenti koji je pravni tim sindikata uputio nadležnima", navodi se u saopštenju sindikata.

Kako je bilo zvanično objašnjeno, Ilić je dobio otkaz zato što se nije čekirao pri ulasku na radno mesto. Oružari su nakon tog događaja organizovali jednodnevni štrajk, a potom i zapretili obustavom rada. Na poziv Ilića, do toga nije došlo.

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od ministarstava odbrane i rada objašnjenje za, kako su naveli, "skandaloznu odluku o otkazu" i najavili podnošenje tužbi sudu.

Direktoru fabrike pismom su se obratili i Svetska federacija industrijskih sindikata, Evropska federacija industrijskih sindikata i predsednica najvećeg švedskog sindikata "IF Metal", Marija Nilsson zahtevajući poništavnje odluke o otkazu predsedniku fabričkog sindikata Draganu Iliću.

XS
SM
MD
LG