Dostupni linkovi

Uskoro sastanak Vučića i Putina u Kini


Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je danas da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja podrazumijeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje cjelovitosti Srbije, navodi se u izvještaju agencije Beta.

"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju riješenja. A koje konkretno riješenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsjednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva vanjskih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje riješenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov na zajedničkoj konfrenciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi, prenosi Beta.

Dačić je naveo da je u današnjem susretu dogovoren susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Pekingu, uoči sastanka lidera regiona na inicijativu Njemačke i Francuske, u Berlinu 29. aprila.

"Srbija nije sposobna za zaštiti svoje državne interese bez pomoći Ruske Federacije", rekao je Dačić.

Naveo je da Srbija bez pomoći prijatelja, među kojima je "Rusija najveći prijatelj", i članica Vijeća sigurnosti UN, ne može da zaštiti svoje interese.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom riješenju Kosova bez konsultacija sa Rusijom.

"Traže da prestanemo da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova, u zamijenu za to da se vratimo za pregovarački sto", kazao je Dačić.

Lavrov je govoreći o vanjskoj politici Beograda naveo da poštuje odluku Srbije da bude vojno - neutralna država, što, po njegovoj ocijeni, doprinosi miru i stabilnosti u Evropi, kao i da cijeni saradnju Srbije sa Organizacijom Ugovora o zajedničkoj sigurnosti.

Šef ruske diplomatije je kazao očekuje nastavak pritisaka administracije SAD na Beograd u riješavanju kosovskog problema, da se dostigne "što je moguće više" do sljedećih izbora.

XS
SM
MD
LG