Dostupni linkovi

Holandija: Inicijativa za ukidanje viza Albaniji


Albanski pasoš, ilustrativna fotografija
Albanski pasoš, ilustrativna fotografija

Poslanici holandskog Parlamenta su pokrenuli predlog za ukidanje viza za građane Albanije zbog “rastućih kriminalnih aktivnosti albanskih državljana u Holandiji”.

Incijativu su pokrenula četiri člana ovog parlamenta, ali ih je podržala većina njihovih kolega. U obrazloženju inicijative, četiri poslanika su naglasila da je došlo do “značajnog povećanja kriminalnih aktivnosti od strane albanske mafije u Holandiji i da ove kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost putovanja kroz Evropu bez viza i tako dalje proširuju svoju mrežu krijumčarenja”.

Prema proceduri, holandski Parlament bi trebao predložiti Evropskoj komisiji da pokrene proceduru takozvane „vanredne kočnice“, koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja.

Međutim, da bi do ovog došlo, potrebna je podrška i ostalih članica EU. Na pisana pitanja poslanika, holandska Vlada je priznala da nema podršku u EU da pokrene suspenziju viza. U odgovorima Vlade u Hagu na pitanja poslanika koji su pokrenuli inciijativu, stoji između ostalog da Albanija i dalje u potpunosti ispunjava sve kriterijume za bezvizni režim, te da je jačanje borbe protiv organizovanog kriminala konstantni zahtev Evropske komisije prema zvaničnoj Tirani.

Vlada Holandije je poslanicima, takođe podnela statističke podatke koji pokazuju da je poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog pada zahteva za azilalbanskih državljana.

Hitni prekid bezviznog režima je usvojen 2013. godine i omogućuje suspenzijurežima za građane takozvanih trećih zemalja u vanrednim situacijama. Do suspenzije može doći prostom većinom glasova Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG