Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija i Rusija potpisale memorandume o saradnji u oblasti nuklearne energije


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom potpisali su na međunarodnoj konferenciji "Atomekspo 2019" u Sočiju dva memoranduma o saradnji u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, saopštio je Popovićev kabinet, prenosi Beta.

Kako se navodi, prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na pitanja transparentnosti i informisanja javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Popović je ocenio da je potpisivanjem ovih sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije.

"Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno s njima obnavlja i gradi srpsku naučnu bazu u toj oblasti", rekao je Popović.

On je kazao da Srbija u saradnji sa Rosatomom želi da formira najsavremeniji istraživački centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije, u kojem će biti obučavani stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov rekao je, kako se navodi, da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

"Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije", naveo je Lihačov.

Ranije ove godine, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Popović i Lihačov su potpisali dva međudržavna sporazuma o saradnji u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, čime je zvanično, posle 30 godina, obnovljena saradnja Beograda i Moskve u toj oblasti, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG