Dostupni linkovi

Tači: Brisel i Zapad jedina strateška orijentacija Kosova


Donald Tusk i Hašim Tači u Briselu
Donald Tusk i Hašim Tači u Briselu

Liberalizacija viza, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, evropska perspektiva ali i politička situacija bile su teme razgovora predsednika Kosova Hašima Tačija i njegovih evropskih sagvornika, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i evropskog komesara za proširenje, Johannesa Hahna u Briselu.

Kako prenosi Predsedništvo Kosova, Tači je kazao da se region i dalje nalazi u “teškom statusu kvo koje usporava mnoge procese”.

U saopštenju se navodi da je Tači evropskim sagovornicima preneo da je za „rešavanje svih nesporazuma između država Zapadnog Balkana najbolji odgovor jasnije, dinamičnije zalaganje EU za perspektivu Zapadnog Balkana”.

Osvrćući se na pitanje vizne liberalizacije, kosovski predsednik je, prema saopštenju, naglasio da je “nerazumno i neprihvatljivo” to što EU kasni sa odlukom o ukidanju viznog režima za kosovske građane, bez obzira što je zvanična Priština ispunila sve uslove.

Tači je naglasio da su Brisel i Zapad jedina strateška orijentacija Kosova.

Tačijeva poseta evropskoj prestonici dolazi nakon višemesečne stagnacije u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, zbog odluke kosovske vlade da uvede tarifu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Evropska strana u svakoj prilici poziva kosovsku vladu da povuče ovu odluku kako bi se omogućio nastavak dijaloga.

XS
SM
MD
LG