Dostupni linkovi

Prekinuto pet godina šutnje o nestalim humanitarcima Crvenog križa


Louisa Akavi i vozači Alaa Rajab (lijevo) i Nabil Bakdounes (desno) oteti su dok su putovali u provinciju Idlib na sjeverozapadu Sirije
Louisa Akavi i vozači Alaa Rajab (lijevo) i Nabil Bakdounes (desno) oteti su dok su putovali u provinciju Idlib na sjeverozapadu Sirije

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) nakon više od pet godina šutnje pozvao je sve koji bi mogli pomoći da im dostave informacije o troje zaposlenika koji su oteti u Siriji 2013. Posljednja informacija s kojom raspolaže ova humanitarna organizacija je da su ih oteli pripadnici militantne organizacije "Islamska država" (IDIL).

U ekipi Crvenog križa je bila Louisa Akavi, medicinska sestra s Novog Zelanda, te vozači Alaa Rajab i Nabil Bakdounes, obojica Sirijci. Oteti su dok su putovali u provinciju Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Posljednje informacije, saopćili su u Crvenom križu, govore da je Akavi bila živa krajem 2018. Sudbina dvojice vozača je nepoznata.

Luisa Akavi je iskusna medicinska sestra koja je vodila 17 misija ove organizacije širom svijeta.

New York Times prvi je mediji koji je prekinuo šutnju o sudbini troje uposlenika Međunarodnog Crvenog križa. Prema pisanju te novine, Luisu Akavi su vidjele najmanje dvije osobe u bolnici u Sousu. Navodno je viđena 2016 i 2017.

Zamjenik premijerke Novoga Zelanda Winston Peters izjavio je da su specijalne snage više puta pokušale locirati svoju državljanku kako bi je spasili i da nemaju namjeru odustati dok ne ispune taj zadatak.

Na današnjoj press konferenciji premijerka Jacinda Ardern odbila je odgovoriti na pitanja o sudbini otete bolničarke, te je izrazila razočaranje što je Crveni križ izašao u javnost s tim informacijama.

"Stajalište Vlade je da bi bilo bolje da slučaj još nije javan kako bi mogli na njemu raditi", rekla je Ardern.

Na današnjoj press konferenciji premijerka Jacinda Ardern odbila je odgovoriti na pitanja o sudbini otete bolničarke
Na današnjoj press konferenciji premijerka Jacinda Ardern odbila je odgovoriti na pitanja o sudbini otete bolničarke

"Posljednjih pet i pol godina bile su izuzetno teške za obitelji naših otetih kolega. Luisa je istinski i suosjećajna humanitarna osoba. Alaa i Nabil su bili predani kolege i sastavni dio naših akcija isporuke humanitarne pomoći", istaknuo je Dominik Stillhart, direktor svih operacija ICRC-a.

"Pozivamo svakoga tko ima informacije da nam se obrati. Ako se naši kolege još uvijek drže kao taoci pozivamo na njihovo trenutno i bezuvjetno oslobađanje", poručili su iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Crveni križ neumorno radi iza kulisa kako bi pronašao Akavi i dvojicu sirijskih zaposlenika koji s njom oteti. Zna se da je provela neko vrijeme u Raqqi i da je bila živa krajem prošle godine.

Prošli mjesec palo je posljednje uporište IDIL-a u blizini sirijsko-iračke granice i vjeruje se da se u tom području nalazi iskusna humanitarka. Izbjeglice iz tog područja tvrde da su je vidjeli i da još uvijek radi kao medicinska sestra.

"Ali nitko ne može znati što je proživjela i kakvo je njezino mentalno stanje. Ona je osoba koja je najviše vremena u zatočeništvu u 156 godina povijesti Međunarodnog Crvenog križa", istaknuo je Stillhart.

Louisa Akavi je radila u nizu ratnih zona. Billa je u Bosni i Hercegovini, Somaliiji i Afganistanu. Preživjela je napad na sjedište Crvenog križa u Čečeniji 1996, kada je poginulo njenih šest kolega.

Godine 1999. za svoj humanitarni rad nagrađena je medaljom "Florence Nightingale", nazvanoj po sestri koja je u 19 stoljeću osnovala službu medicinskih sestara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG