Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moreno: Assange koristio ambasadu za špijuniranje


Lenin Moreno

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u više je navrata kršio odredbe kaucije i koristio je ekvadorsku ambasadu za špijuniranje, izjavio je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno za britanske novine Guardian.

Londonska policija "izvukla" je Assangea iz zgrade ambasade u četvrtak nakon što mu je ukinut sedmogodišnji azil, otvarajući put za njegovo izručenje Sjedinjenim Državam pod optužbom za najveće curenje američkih povjerljivih podataka u historiji.

Assangeovi odnosi s tom latinoameričkom zemljom prekinuti su nakon što ga je Ekvador optužio za objavu informacije o ličnom životu Morena.

Moreno je negirao u razgovoru za Guardian, objavljenom u ponedjeljak, da je djelovao iz osvete zbog načina na koji su objavljeni dokumenti o njegovoj porodici. Kazao je da žali što je Assange koristio ambasadu Ekvadora kako bi se mješao u unutrašnje stvari demokratske zemlje.

"Svaki pokušaj destabilizacije je neprijateljski čin prema Ekvadoru, jer smo mi suverena zemlja i poštujemo politiku svake druge zemlje", izjavio je Moreno za Guardian putem emaila.

"Ne možemo dopustiti da naša ambasada, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje", navodi Guardian Morenove riječi.

Assangove pristalice navode da ga je Ekvador izdao po nalogu Washingtona, tvrdeći da je ukidanje njegovog azila nelegalno i da to predstavlja mračan moment za slobodu štampe, prenosi Reuters.

Privođenje Juliana Assangea u Londonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

XS
SM
MD
LG