Dostupni linkovi

Orban sa  Vučićem u Subotici


Premijer Mađarske Viktor Orban, sastao se u nedelju uveče u Subotici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz kabineta mađarskog premijera.

Kako navode, radnoj večeri, koja je održana uoči sutrašnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske, prisustvovali su i mađarski i srpski ministri spoljnih poslova, Peter Sijarto i Ivica Dačić. Međutim, nije saopšteno šta je bila tema sastanka.

Iz kabineta predsednika Srbije je nakon sastanka sa Orbanom saopšteno da je Vučić zahvalio i za otvorеnu i snažnu podršku Mađarskе еvrointеgracijama Srbijе.

„On sе i ovom prilikom izvinio za nеodgovornе izjavе, kojе su sе čulе na jučеrašnjеm skupu opozicijе u Bеogradu, o Mađarima, građanima Srbijе, jеr, kako jе rеkao `to nijе stav vеćinskе Srbijе, vеć stav dеla nеodgovornih i nеozbiljnih ljudi`", stoji u saopštenju.

Razvoj infrastrukture i pitanja energetike su u fokusu sutrašnje zajedničke sednice dveju Vlada Srbije i Mađarske u Subotici. Prema najavama iz Vlade Srbije očekuju se sastanci resornih ministara iz obe zemlje kao i potpisivanjeviše bilateralnih sporazuma između Budimpešte i Beograda.

Kako su preneli mađarski mediji, na dnevnom redu sednice dveju Vlada, u gradu na krajnjem severu Srbije, jeste i pitanje razvoja železničkog saobraćaja kao i razgovori o graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Prema najavama sednicom će predsedavati premijer Mađarske Viktor Orban i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Prema ranijoj izjavi mađarskog ministra za inovacije Lasla Palkoviča očekuje se potpisivanje više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomskog razvoja, razvoja istraživanja, inovacija, tehnologije, kao i više sporazuma o saobraćaju.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor uoči zajedničke sednice Vlada izjavio je da se planira potpisivanje više od deset sporazuma.

“Postoji realna šansa da se potpiše i pripremljen sporazum o obnovi pruge Segedin-Subotica, na stolu je i nacrt o rečnom saobraćaju po Tisi, o priznavanju diploma i o drugim temama”, rekao je on u intervjuu za Subotički Mađarski Radio.

Uoči ponovnog dolaska u Suboticu, Orban je u Dubrovniku izjavio da je nova železnička trasa Budimpešta-Beograd „najznačajniji infrastrukturni projekat u regionu“ i najavio je potpisivanje sporazuma u skorije vreme.

Očekuje se da jedna od tema u Subotici bude i energetika, odnosno pitanja u vezi sa izgradnjom novog gasovoda od Rusije, preko Turske i Bugarske do Srbije i Mađarske.

Od 2014. godine ovo je peti put da dve vlade imaju zajedničku sednicu. Predsednici Vlada su se susreli poslednji put u februaru prošle godine u Budimpešti.

Orban na fudbalu u Bačkoj Topoli
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG