Dostupni linkovi

Pens: Tramp nije nikada podržavao Vikiliks


Potpredsednik SAD Majk Pens i predsednik Donald Tramp

Oduševljene reakcije Donalda Trampa tokom predsedničke predizborne kampanje na informacije Vikiliksa o Hilari Klinton ne predstavljaju znak podrške američkog predsednika prema toj organizaciji, izjavio je potrpedsednik SAD Majk Pens za CNN.

Tramp je juče na pitanje o hapšenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Londonu rekao da ne zna ništa o Vikiliksu i da to nije njegova stvar.

Kao predsednički kandidat 2016. godine, Tramp je imao određeniji stav o Vikiliksu kada je ta organizacija prenela prepisku direktora izborne kampanje njegove protivnice Hilari Klinton.

"Vikiliks, obožavam Vikiliks", rekao je tada Tramp, podseća CNN.

Pens je istakao da je Tramp podržavao objavljivanje informacija tokom izbora, a ne i sam Vikilks.

“Mislim da je predsednik, kao što i mediji vole, uvek pozdravlja objavljivanje informacija. Ali, to nije bilo ni na koji način odobravanje rada organizacije za koju sada uviđamo da je bila involvirana u širenje poverljivih informacija koje pripadaju SAD”, precizirao je Pens.

Londonska policija juče je uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola".

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena. On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.XS
SM
MD
LG