Dostupni linkovi

Sudanski demonstranti traže da vojska preda vlast prelaznoj vladi


Demonstranti u Sudanu, ilustrativna fotografija

Pokret koji organizuje višemesečne proteste u Sudanu pozvao je danas vojsku koja je preuzela kontrolu nad zemljom da odmah preda vlast civilnoj prelaznoj vladi.

Organizatori protesta su naveli da će se mirnim sredstvima odupreti svim vanrednim merama, uključujući policijski čas tokom noći i vanredno stanje, koje je vojska uvela pošto je juče zbacila s vlasti i uhapsila predsednika Omara el Bašira, posle 30 godina njegove vladavine.

Nova vojna vlast danas je održala konferenciju za novinare u Kartumu, na kojoj je navela da je hapšenjem Bašira odgovorila na zahteve gradjana koji su demonstrirali protiv njegove vladavine, da želi da bude "sredstvo promene" i da će biti na čelu zemlje samo dok bude potrebna.

Pokret koji je predvodio gotovo četvoromesečne demonstracije protiv Bašira okarakterisao je nedugo potom izjave vojnog vrha kao prevaru i farsu.

Hiljade demonstranata ostale su tokom noći i danas ispred sedišta vojske u glavnom gradu Kartumu, uprkos noćnom policijskom času koji je armija uvela posle jučerašnjeg hapšenja Bašira. Oni su ranije danas saopštili da će nastaviti s demonstracijama jer se ne slažu s namerom vojske da upravlja zemljom u naredne dve godine.

XS
SM
MD
LG