Dostupni linkovi

Dodik: Neprihvatljiv zahtev SDA o novim ministarstvima


Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ne pristaje na zahtev Stranke demokratske akcije (SDA) da se osnuju nova ministarstva u Savetu ministara BiH.

On je ocenio da se u procesu formiranja vlasti na nivou BiH blokiraju i krše ustavna prava Srba.

"Mi ćemo se možda još iduće sedmice sresti sa predstavnicima SDA i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vreme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže", naglasio je Dodik.

On je podsetio da prema prema Ustavu u Savetu ministara BiH trećina resora pripada Republici Srpskoj, te da bošnjačka strana treba da poštuje Ustav i prava Srba.

Dodik je dalje ocenio kao neprimerenu jučerašnju zajedničku izjavu ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i OHR i, kako je naveo, “histeriju” u vezi sa najavljenim donošenjem zakona o javnom redu i miru u RS.

"To je direktno mešanje u naše unutrašnje stvari i tražiću od njih pojašnjenje toga. U vezi sa pomenutim zakonom, reč je o demokratskom procesu i o tome se javno raspravlja u Skupštini, mi se u to ne petljamo", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, američka policija, prema zakonu, ima jako velika ovlašćenja, "pa nema potrebe da Ambasada SAD drži predavanje Republici Srpskoj".

Dodik je kazao da u RS niko nije zabranio proteste.

"Protesti (grupe Pravda za Davida) na Trgu Krajine su bez odobrenja trajali dve stotine dana i oni nama govore da mi to treba da dopustimo. Kreiraju li oni ovde neke procese? Da li im je to malo, pa hoće da destabilizuju", ocenio je on.

Dodao je da je prošlo vreme kada je OHR u BiH ocenjivao da li neki zakon valja ili ne.

"Mi imamo jasnu odgovornost prema evropskom putu koji je jasan. Što je praksa evropskih policija, to će biti primenjeno i ovde i ništa drugo", naveo je Dodik.

Još je kazao da novinari neće biti onemogućeni da rade svoj posao, kao što "insinuiraju" pojedine strane ambasade.

"Ali, zloupotrebe koje neki rade nisu sloboda. Sloboda pojedinaca ograničena je slobodama drugih i to je jasno. Zalažem se da novinar ima status državnog službenika kao što se ranije tražilo, ali to povlači i neku vrstu odgovornosti", rekao je Dodik.

Ambasade SAD, Nemačke, Velike Britanije i OHR upozorili su da bi donošenjem najavljenih izmena i dopuna Zakona o javnm redu i miru bile ograničene slobode u RS, navodeći da delovanje opozicije, grupe "Pravda za Davida", organizacija civilnog društva i medija nisu bezbednosna pretnja po RS.

U RS je najavljeno donošenje izmena i dopuna Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru, prema kojima bi na javnim skupovima bilo zabranjeno pojavljivanje osobama protiv kojih je podneta prekršajna prijava, te zabranjeno fotografisanje policijskih službenika tokom obavljanja dužnosti.

XS
SM
MD
LG