Dostupni linkovi

Davor Dragičević zatražio politički azil u Austriji


Davor Dragičević, koji je devet meseci organizovao svakodnevna okupljanja u Banjaluci u Republici Srpskoj, tražeći istinu o smrti sina Davida u martu 2018. godine, rekao je danas da je tražio politički azil u Austriji.

On je, za austrijski informacioni portal "Balkan Stories", rekao da je zatražio azil i da želi iz Austrije da nastavi borbu za transparentnost i protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

David Dragičević, 21-ogodišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta 2018. Njegovo beživotno telo pronadjeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopštili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu poverovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjaluci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako veče su održavani skupovi pod nazivom "Pravda za Davida".

Tri meseca posle pronalaska Davidovog tela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Davidovi roditelji tvrde da su njihovog sina oteli, mučili i na kraju ubili pripadnici policije, jer je kao vrsan informatičar uspeo da "razbije" šifru fajla koji sadrži podatke o tome kako ljudi iz policije trguju drogom i oružjem.

Okupljanja "Pravda za Davida" prerasla su u masovne proteste protiv vlasti u RS.

Dragičević je bio kratko zatvoren krajem decembra zbog pretnje bezbednosti. On je tada pobegao u Austriju gde je prošlog meseca izdejstvovao da se njegov sin prenese u ovu zemlju i ponovo sahrani.

Dragičević je danas pozvao na zajedničku borbu protiv korupcije i za istinu u BiH, nezavisno od etničkog porekla.

XS
SM
MD
LG